Szaftos gyümölcskenyér marcipánnal - Az angolok húsvéti desszertje, a Simnel Cake
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Minden nemzetnek megvan a maga húsvéti menüje, az angolok klasszikus ünnepi desszertje a Simnel Cake. Ha szeretnénk egy kis változatosságot vinni a megszokott menüsorba, próbáljuk ki a britek kedvencét.
Nem áltatok senkit, ez a sütemény nem egyszerű és nem is gyors - legalább 2 órán át kell sütni és a marcipán formázására is időt kell szánni. Azonban annyira tökéletes, gyönyörű és finom a végeredmény, hogy legalább ilyenkor, ünnepekkor megéri elkészíteni.
Az angol desszert titka
A Simnel Cake titka abban rejlik, hogy alacsony hőfokon sokáig kell sütni - 140-150 fokon legalább 2 órán át. Ha a teteje nagyon pirulna, de a közepe még nincsen kész, le lehet fedni alufóliával vagy sütőpapírral, azonban akkor lyukasszuk ki a papírt, hogy távozni tudjon a gőz. Ha még 2 és fél óra után is nedvesnek látjuk a fogpiszkálót vagy tűt, amivel a tésztát ellenőriztük, ne ijedjünk meg, valószínűleg csak a tésztában lévő marcipán az.
Marcipán helyettesítése
Bármilyen színezett vagy natúr marcipánt használhatunk a tortához. A tésztalapok közé és a torta tetejére is kerül egy réteg, a maradékból pedig 11 golyót kell formálni, amelyek Jézus apostolait jelképezik - értelemszerűen Júdás kimarad.
A boltban kapható marcipánmasszák nem éppen olcsóak és sokan nem is szeretik annyira őket - azonban szerencsére lehet helyettesíteni házi készítésű mandulapasztával. A hozzávalókat és az összeállítást a receptben találjátok.
Simnel Cake
Hozzávalók 1 adaghoz
- 170 gramm vaj
- 170 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 170 gramm liszt
- 0.5 teáskanál fahéj
- 340 gramm aszalt gyümölcs
- 60 gramm cukrozott cseresznye
- 2 evőkanál narancshéj
- 500 gramm marcipánmassza
- 90 gramm baracklekvár
- 250 gramm cukor (ha marcipán helyett mandulapasztát használunk)
- 250 gramm őrölt mandula
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzunk ki és béleljünk ki körben sütőpapírral egy 20 cm-es tortaformát.
Keverjük a cukrot habosra a vajjal. Adjuk hozzá fokozatosan a felvert tojásokat és a lisztet is. Keverjük bele a fahéjat, az aszalt gyümölcsöket, cseresznyét és a narancshéjat.
A marcipán vagy a mandulapaszta egyharmadát nyújtsuk ki kör alakúra, akkorára mint a tortaforma. Ha mandulapasztát használunk, keverjük össze robotgéppel a hozzávalókat, amíg egy sűrű, formázható állagot nem kapunk.
Öntsük a tészta felét a tortaformába, helyezzük rá a marcipánlapot, majd öntsük rá a tészta másik felét is.
Süssük a tortát kb. 2 óra 30 percig, de 2 óra után folyamatosan ellenőrizzük. Ha a fogpiszkálót még nedvesnek látjuk, az csak valószínűleg a marcipán miatt van. Ha már barna a tésztája, készen van.
A marcipán vagy mandulapaszta másik harmadát is nyújtsuk ki a tortaforma méretére.
A kihűlt tortát kenjük meg baracklekvárral, majd tegyük a tetejére a marcipánkört.
A marcipán harmadik harmadából készítsünk 11 golyót, helyezzük körbe a torta tetején, a baracklekvárral ragasszuk oda.
Ha van grillfokozatunk a sütőn, tegyük be a tortát pár percre, hogy a marcipángolyókat megpirítsuk, de enélkül is tökéletes.
Fotó: Getty Images