Brownie nem volt még ilyen finom – Sós karamell bújik meg a rétegek között
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A brownie-t ma már mindenki ismeri, és aki kedveli a csokis süteményeket, nagy eséllyel szereti is.
A brownie nagyon egyszerűen elkészíthető édességnek tűnik, olyannyira, hogy a gyerekeim apukája is megpróbálkozott a készítésével, de miután nem hitte el, hogy tényleg akkor kell kivenni a sütőből, amikor még egy picit remegős, így túlsütötte és száraz lett. Márpedig a jó brownie belseje puha, de nem folyós, a külseje pedig roppan.
Ez a változat duplán izgalmas, mert nemcsak a tésztát kell jól elkészíteni, hanem a sós karamellt is, tökéletes párost fognak alkotni ebben a süteményben. Készüljünk fel, hogy elképesztően édes lesz, de akkor is muszáj kipróbálni.
Sós karamellás brownie
Hozzávalók 6 adaghoz
Sós karamell
- 200 gramm nádcukor
- 50 milliliter víz
- 200 milliliter habtejszín
- 1 teáskanál só
Brownie
- 250 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 250 gramm vaj
- 5 darab tojás
- 150 gramm nádcukor
- 100 gramm muscovado cukor
- 150 gramm liszt (sima vagy tönköly)
Elkészítés:
Karamell:
A vizet és a nádcukrot lassú tűzön forraljuk fel addig, amíg karamellizálódik. Nem kell kevergetni, csak a lábas nyelét megfogva forgassuk. Vigyázzunk, nehogy odaégjen. Ha kész, vegyük le a tűzről, öntsük bele a tejszínt és szórjuk bele a sót. Tegyük vissza a tűzhelyre, és kézi habverővel kevergetve még forraljuk pár percet. Ekkor még folyékony, de ha vízbe téve megszilárdul a karamell, akkor készen vagyunk. Hagyjuk kihűlni, tegyük egy kis időre hűtőbe.
Tészta:
Készítsük el a tésztát. A csokoládét és a vajat olvasszuk fel (akár vízgőz felett, akár mikróban). Keverjük habosra a tojásokat a cukorral elektromos habverővel, majd forgassuk bele a csokoládét és a vajat. A végén óvatosan forgassuk bele a lisztet.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Öntsük a csokis tészta felét a tepsibe, majd a karamell felét. Erre kerül a maradék csokimassza úgy, hogy jól befedje a karamellt, majd egy újabb karamellréteg következik. Pici sót szórjunk a tetejére, majd 30 perc alatt süssük meg, és amikor kihűlt, szeleteljük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors