Hogyan szerettessük meg az édesszájúakkal is a sóskát?
Ráadásul cukor nélkül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Én úgy szeretem a sóskát, ahogy van, savanyún, az se baj, ha összehúzza a számat. A körülöttem élők viszont sajnos nincsenek ezzel így, ezért ki kellett találnom valami olyan trükköt, amivel az édesszájú bandával is sikerül megszerettetni kedvenc zöldemet.
A fél kiló kristálycukor - bár valóban kézenfekvő - olyan módszer, amivel nem tudtam megbékélni.
A megoldás akkor került a látóterembe, mikor a legkisebb gyereket tápláltam hozzá, és rájöttem, hogy sütőtökkel vagy édesburgonyával sokkal jobban lehet babafőzeléket sűríteni, mint sima krumplival. Ennek az az első számú oka, hogy a krumpli turmixolhatatlan, a batáta és a sütőtök viszont jól bírja a pürésítést.
Onnantól kezdve csak velük kombináltam a különböző főzelékeket, ez a természetes édesítő pedig annyira bejött, hogy a sóska esetében egyszerűen rajtunk ragadt. Már soha nem készül sima krumplival, csak édessel, így pedig nem is kell bele cukor, mégis mindenki megeszi.
A képen épp a tökéletes tükörtojás társaságában látható.
Édesburgonyás sóska főzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab édesburgonya
- 500 gramm sóskapüré
- ízlés szerint só
- 1 deciliter tejföl
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors