Megosztó, de szerethető étel - A sóskamártás édesen az igazi

sóskamártás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés megosztóbb ételt ismerek, mint a sóska, pedig ha jól van elkészítve, nagyon szerethető. Nem mellesleg jelentős C-vitamin-tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Nagypapám szerint az emberek két táborra oszthatók: a sóska- és a spenótpártra. Sokáig rendületlenül hittem ebben az állításban, mert magam a spenótpártiak táborát erősítettem. Nem tudtam elképzelni, hogy lehet azt a savanykásnak induló, ámde agyon is cukrozott méregzöld ételt szeretni. A "nemszeretem" érzésre rátett egy lapáttal, hogy a menzán tényleg rosszul készítették.

Mi a titok?

Utána jó ideig meg sem kóstoltam, mígnem egyszer anyu főzött egy adaggal. Nyilván idegenkedtem tőle, de azért udvariasságból megkóstoltam - pozitív csalódás volt. Az egésznek egy egészen pici titka volt, a tejszín, valamint az, hogy a cukor nem vette el az étel ízét, épphogy csak a savasságát enyhítette.

Bár a sóskának kora tavasszal van a szezonja, fagyasztott formában bármikor kapható, és a benne lévő rengeteg C-vitaminnak köszönhetően télen is érdemes fogyasztani, hogy felturbózza az immunrendszerünket. A gyorsfagyasztott verzióban is benne maradnak a vitaminok, és így az elkészítése is pofonegyszerű és gyors. 

Sóskamártás

sóskamártás recept

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.45 kilogramm fagyasztott sóskapüré
  • 1 deciliter tejföl
  • 2 deciliter tejszín
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 evőkanál liszt
  • ízlés szerint
  • 3 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A kiolvasztott sóskapürét összekeverjük a vízzel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd felforraljuk. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a liszttel, és ezzel sűrítjük a mártást, további 5 percig főzve alacsony lángon, míg el nem készül.

Ha mégis a spenótkedvelők táborába tartoztok, akkor ezt a receptet érdemes elkészíteni. 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük