Tartalmas rakott tészta rengeteg sajttal, spenótos ricottával és paradicsommal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ricotta és a spenót tökéletes párost alkotnak, legyen szó bármilyen fogásról, ezzel a duóval nem lőhetsz mellé.
Ha szereted a spenótot, mindenképpen készítsd el ezt a mennyei rakott tésztát, ha pedig most barátkozol vele, adj neki egy esélyt ebben a formában, biztosan megkedveled.
Tavasszal isteni fogásokat készíthetsz friss spenótból, a tojást is feldobhatod vele, tölteléket is készíthetsz belőle, de akár rakott tésztába is keverheted, mint az alábbi receptben. A ricottával, a fűszeres paradicsomszósszal és a rengeteg sajttal rétegezve elképesztően finom lesz.
Fontos, hogy a spenótot fonnyaszd meg, mielőtt a ricottába kevernéd, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Ha szeretnéd, össze is darabolhatod kisebbre, hogy szépen elvegyüljön a szószban. A spenót mellett a sajt a másik főszereplő, a ricottába és a tészta tetejére is szórj belőle bőségesen.
Spenótos-paradicsomos rakott tészta
Hozzávalók 8 személyre
Az alaphoz:
- 400 gramm penne
- 200 gramm mozzarella
A ricottás réteghez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm friss spenót
- 500 gramm ricotta
- 50 gramm parmezán
- 100 gramm mozzarella
- ízlés szerint só, bors
A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a szószt: az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc pirítás után öntsük fel a paradicsommal, fűszerezzük, cukorral, sóval, borssal ízesítsük. Melegítsük össze. Kapcsoljuk le alatta a lángot, tegyük félre.
A tésztát főzzük félpuhára, szűrjük le a csomagoláson megadott idő előtt 2 perccel, öblítsük át hideg vízzel. A főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit.
A ricottás réteghez melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc után adjuk hozzá a friss spenótot, 3-4 percig kevergessük, míg összeesik. (Lehet, hogy több adagban fér majd csak el a serpenyőben.)
A ricottát, a reszelt parmezánt és mozzarellát keverjük össze, keverjük bele a fokhagymás spenótot is, sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy krémesebb legyen.
A főtt tésztát keverjük össze a ricottás krémmel, majd öntsük egy mélyebb tepsibe/sütőtálba. Öntsük nyakon a paradicsomszósszal, majd szórjuk meg bőven mozzarellával. A tepsit fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 25 percre. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát, tegyük vissza még 15 percre, míg a sajt megpirul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors