Isteni öntet sült fokhagymából: zöldséghez, húshoz, salátához is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
A salátaöntet, ami mind felett áll, aminek olyan ízei vannak, hogy tényleg bármit az egekbe emel.
A fokhagyma akkor a legjobb, ha az ízét nem durván és agresszíven, hanem finoman, tapintatosan adja át a mellette lévő ételeknek. Éppen ezért nagyon gyakran előfordul, hogy jobb héjastul belefőzni vagy hozzáadni egy-egy ételhez. Ilyen a sok fokhagymás sült csirke esete, de így teszem a bolognai szószba és a levesbe is, lehet az vegán vagy húsos. Gyakran dobálok néhány héjas gerezdet a zöldség közé is, miközben sülnek.
A héjában sült fokhagyma belül krémes, édes, egészen más karakter lesz, mint nyersen volt. Ezt a csodálatos, bár legkevésbé sem tetszetős pépet használjuk most egy salátaöntet elkészítéséhez. Annyira jó, hogyha kipróbáljátok, legközelebb már csak azért is fogtok pár gerezd fokhagymát dobni a sült hús vagy zöldség mellé, hogy újra elkészíthessétek.
Sült fokhagymás salátaöntet
Hozzávalók 1 adaghoz
- 4 darab sült fokhagymagerezd
- 2 evőkanál ecet
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha a fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, majd leturmixoljuk a többi alapanyaggal. Ha épp nincs kéznél ilyen szerkezet, akkor egy villa vagy egy kézi habverő is kiválóan működik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors