Sűrű rozmaringos répakrémleves: jól átmelegít a hűvös estéken
A rozmaringos répakrémleves egyszerűen készül, és ellenállhatatlanul finom. Külön jót tesz neki egy kevés reszelt gyömbér.
Bár a hagyományos, kolbászos krumplilevesnek is megvan a maga bája, érdemes adni egy esélyt a német változatnak is, amely sokkal krémesebb. A titok abban rejlik, hogy a zöldségek egy részét lepürésítik, attól lesz sűrűbb a lé.
Eredetileg az alábbi verziónál is sűrűbbre készítik a levest, ha kipróbálnád úgy, csak 1 liter alaplevet/vizet adj hozzá. Ha pedig nem szeretnéd, hogy főzelékkategóriába csússzon át, az alábbi mennyiségekkel teszteld le a receptet.
Bár hús nincs a levesben, így is nagyon laktató lesz: a főszereplő krumpli mellé ugyanis répa, zeller és hagyma is kerül. A kész levet tejszín krémesíti, de növényi főzőkrémet is használhatsz helyette, ha nem ehetsz tejterméket.
Készítsük elő a zöldségeket: a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset kockázzuk össze, a fokhagymát zúzzuk össze. A szárzellert mossuk meg, vágjuk szeletekre. A répát pucoljuk meg, vágjuk hosszában félbe, majd félkarikákra. A krumplit pucoljuk meg, kockázzuk össze.
Forrósítsunk olajat egy lábasban. Dobjuk rá a hagymát, dinszteljük 4-5 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, zellert, répát, krumplit és a fűszereket. 1 perc múlva öntsük fel az alaplével/vízzel, majd adjuk hozzá a babérlevelet. Forrásig melegítsük. Vegyük lejjebb a lángot, majd fedő alatt főzzük 20-25 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
A leves felét merjük ki egy másik lábasba. A babérlevelet szedjük ki. A kimert levest botmixerrel pürésítsük, majd önstük vissza a többihez. Adjuk hozzá a tejszínt, majd melegítsük vele össze. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Melegen, friss petrezselyemmel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu