Krumplileves nagyi módra: gyors, egyszerű és olcsó
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Krémes krumplipüré sült fokhagymával: csak úgy eteti magát
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Tejszínes darált hússal töltött karalábé: ilyen finomat még nem ettél
Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát
Krumplilevest készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga. Ahogy megfő a krumpli, lényegében készen van a levesünk is. Ráadásul alig kell bele valami, úgyhogy hóvégi ötletnek is tökéletes.
Ha nagymamám gyorsan szeretne egy finom levest készíteni, akkor majdnem mindig krumplilevest dob össze nekünk. Egy kis friss zeller és petrezselyem is megy bele, ráadásul 20 perc alatt készen is van a tökéletes ebéd.
Hússal vagy anélkül
Lehet készíteni húsmentesen, de húsosan is: mi mindig vágunk bele karikákra vágott kolbászt, szerintünk úgy az igazi. De ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, és kolbász helyett friss zöldségeket is bele lehet szelni.
A recept csak irányadó
A hozzávalók mennyiségét szabadon lehet változtatni, ki hogy szereti. Lehet több krumplival, több kolbásszal készíteni, de akár kevesebbel is, csak éppen nem érdemes. Mama az aranyközéputat választja mindig, se nem túl sűrű, se nem túl híg a leves, a mi ízlésünknek éppen így megfelelő.
Krumplileves nagyi módra
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab krumpli
- 10 dekagramm kolbász
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 marék zellerlevél
- 1 marék petrezselyem
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Ezt követően a rántást kell elkészíteni. A zsírt olvasszuk fel egy lábasban, rakjuk bele a lisztet, és pirítsuk addig, amíg a színe halványsárga nem lesz.
Ha kész a rántásunk, mehet rá a pirospaprika, ezzel is keverjük jól össze. Erre mehet rá a kockákra vágott krumpli és a felkarikázott kolbász. Öntsük fel az egészet kb. 1-1,5 liter vízzel, majd mehet bele a só, a bors, a petrezselyem és a zellerlevél is.
Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul, ez kb. 20 percet vesz igénybe. Készen is van a levesünk, jó étvágyat kívánunk hozzá!
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!