Sütőben sült, krémes sonkás-sajtos tészta - Selymes besamel az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Belül krémes és szaftos, a tetejét pedig pirult, nyúlós sajt borítja, ez az egyik legfinomabb tésztaétel.
Azt is mondhatnánk erre a receptre, hogy egy felturbózott mac and cheese, ugyanis a selymes besamelmártásba a kétféle sajt mellé most sonka, petrezselyem és snidling került. Ráadásként az egész a sütőben sül össze, így még intenízvebb és összetettebb lesz az íze.
Sajtból érdemes egy karakteresebb és egy semlegesebb ízűt választani, ebben a receptben a parmezán és a mozzarella kapta a főszerepet. Sonkából használlhatsz csirkemell- és pulykamellsonkát is, ezeket rúdban érdemes megvásárolni - vagy házilag elkészíteni -, hogy kockákra tudd vágni. Házi sonka is kerülhet bele, viszont azt mindenképpen süsd meg jó ropogósra egy serpenyőben, mielőtt a tésztához kevered.
Sonkás-sajtos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 350 gramm tészta
- 4 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál liszt
- 625 milliliter tej
- 125 milliliter tejszín
- 250 milliliter főzővíz
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- ízlés szerint só, bors
- 50 gramm parmezán
- 200 gramm mozzarella
- 250 gramm csirkemellsonka
- 1 csokor friss petrezselyem
- ízlés szerint snidling
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki enyhén sós, lobogó vízben a csomagoláson írtak szerint. Addig főzzük, míg al dente lesz, az sem baj, ha picit annál is keményebb, mert még a sütőben is puhul majd. Tegyünk félre a főzővizéből egy bögrényit, a többit öntsük le róla.
A vajat dobjuk egy kis lábasba, olvasszuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd szórjuk rá a lisztet is. Keverjük vele alaposan össze, hogy csomómentes legyen, 1-2 percig melegítsük.
Fokozatosan öntsük hozzá a tejet és a tejszínt, egyszerre mindig negyed bögrényit, mindig alaposan keverjük el, mielőtt a következőt hozzáadnánk. Ha az összeset beleöntöttük, vegyük feljebb a lángot, majd fűszerezzük szerecsendióval, borssal és az olasz fűszerkeverékkel, várjuk meg, míg besűrűsödik.
Keverjük a szószba a reszelt mozzarella és a parmezán felét, alaposan keverjük el benne, míg el nem olvadnak. Ízlés szerint sózzuk, majd keverjük bele a félretett főzővizet is, annyit adagoljunk belőle, hogy picit hígabb legyen, de ne legyen nagyon folyós.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A főtt tésztát keverjük össze a szósszal, majd keverjük bele a finomra aprított petrezselymet, snidlinget és az összekockázott sonkát is. Ízlés szerint fűszerezzük.
Öntsük a tésztát egy jénaiba vagy kerámia sütőtálba, a tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, majd toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg a tetején a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images