![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a selymes besamel-mártás: ezeket az alapszabályokat kell betartani
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Elsőre ijesztőnek tűnik, becsomósodik, túl sűrű vagy túl híg lesz, de hamar bele lehet jönni, és amikor sikerül elérni a tökéletes állagot, ezerféleképpen felhasználható alapmártás lesz belőle.
Besamel mártás - vagy más néven fehér szósz - nélkül nincs lasagne és nem működhet rengeteg más recept sem a Dubarry csirkétől kezdve rakott ételeken át a legkülönlegesebb szószokig. Csak három alapanyag és néhány szabály betartása kell hozzá, valamint pár percnyi táncos, ritmusos csuklótorna.
Az alapszabályok, amiket mindenképp érdemes betartani, ha selymes, sima állagú besamelt szeretnénk:
- A tej legyen forró, mikor a vajas-lisztes keverékhez adjuk. A legpraktikusabb, ha egy kancsóban melegítjük fel, így könnyebb lesz kis adagokban önteni a lábasba.
- A vaj ne égjen meg, csak olvadjon fel: alacsony lángon érdemes indítani a folyamatot, különben odakap, mielőtt a lisztet hozzáadhatnánk.
- Kezdetben, életem első néhány besamelénél sokat segített a gépi habverő, később aztán át lehet térni a kézire, sőt, akár a fakanálra is. A gépi habverő segít abban, hogy biztosan csomómentes legyen a mártás.
- A lenti alaprecept aszerint állítható, milyen ételhez fogjuk használni a mártást: lasagnéhoz hígabb, de például egy csirkéhez készülő sajtmártáshoz sűrűbb besamelt szoktam készíteni. Ha hígabb mártást szeretnék, kevesebb lisztet és vajat használok.
- A kész besamelt lehet borssal, sóval, szerecsendióval ízesíteni, sajt hozzáadásával pedig a legjobb mártás készülhet belőle húsok vagy akár zöldségek mellé.
Besamel mártás
![DSC 4149](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290994/29099401_59dc25b929c08423980be5fce476b48d_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm vaj
- 25 gramm liszt
- 3 deciliter tej
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, és amikor elérte a forráspontot, félretesszük. Egy kis lábosban, alacsony lángon felolvasztjuk a vajat. Amint felolvadt, beleszórjuk a lisztet, és elkeverjük. Krémes, paszta szerű állagot kapunk. Folyamatos, gyors keverés mellett hozzáöntjük a tej harmadát és addig keverjük, míg a mártás állaga sima nem lesz. Hozzá adjuk a a tej második harmadát, és folytatjuk a keverést, míg újra el nem simul a mártás, azaz míg a rántás fel nem veszi a tejet. Ekkor jöhet a maradék tej, amivel kevergetve addig melegítjük a mártást, míg el nem éri a kívánt állagot. AMikor kész, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, vagy amivel a recept kívánja.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!