Illatos, fahéjas cukorba forgatott fánkkarikák: puha kelt tészta az alapja
Itt a farsangi szezon, ideje otthon is fánkot sütni! Ezeket az fahéjas fánkkarikákat mindenki imádni fogja.
A fánk kedvelt édesség, melyet nem csak nassolás céljából fogyaszt az ember, reggelinek is tökéletes a finomság. Sokféle pampuska közül lehet válogatni, készülhet édes töltelékkel, cukormázzal vagy joghurtos tésztával. A legtöbb receptben dagasztással és kelesztéssel készítik a tésztát, a gyors változatok sütőporosak, de ez nem ront a finomság élvezeti értékén.
Ha gyorsan készítenél fánkot, akkor kapd elő a muffinformád, finom pampuskát készíthetsz benne. A kisült fánkokat még melegen érdemes fahéjas porcukorba megforgatni, vagy kínálj melléjük vaníliasodót, de mindenféle extra körítés nélkül is jólesik majd, a tésztája kellemesen fűszeres és nagyon puha, köszönhetően az írónak.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a muffinformát béleljük ki papírral, vagy kenjük ki olajjal.
A tészta összeállításához a lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal és szerecsendióval.
Egy másik tálban a tojást verjük fel, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot, írót és az olajat, majd dolgozzuk hozzá a száraz hozzávalókat.
A tésztából formázzunk kis gombócokat, helyezzük őket a muffinformába, majd toljuk az előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu