Dupla élvezet fánkrajongóknak – A cukormázas édességet imádni fogod

cukormázas fánkok
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Fánk nem csak a farsangi szezonban készülhet, találhatsz rá alkalmat előbb is, például a zsidók egyik nagy örömünnepén, hanukakor.

Hanuka ünnepén Jeruzsálem felszabadításáról emlékeznek meg. Amikor felszabadították a várost, és a megtisztított szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való olajat találtak. Ahhoz, hogy megszentelt olajat tudjanak készíteni, 8 napra lett volna szükség, de csoda történt, mert a cseppnyi olaj 8 napig égett, és ez alatt az idő alatt tudtak újat előállítani. Ennek az emlékére esznek hanukakor olajban sült ételeket. 

Talán a legismertebb fánk a szalagos, amelyet farsangkor esznek a legtöbbet. Az elkészítése nem bonyolult, de miután kelt tésztáról van szó, időigényes. Ha nincs sok időd, kelesztés nélküli csemegét is készíthetsz sütőporral, így nagyon sok időt megspórolsz. Ősszel és télen fel is dobhatod a tésztát, mi mással, mint sütőtökkel

Ha nem volt elég a kalóriákból, akkor a fánkot vond be cukormázzal, ez az amerikai típusú nagyon népszerű itthon is. 

Cukormázas fánk

cukormázas fánkok kicsi

Hozzávalók 10 darabhoz:

Tészta:

  • 240 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 100 milliliter tej
  • 30 gramm porcukor
  • 20 gramm élesztő (friss)
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 deciliter olaj

Máz:

  • 20 dekagramm porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 evőkanál málnaszörp
  • 100 gramm csokoládé (ét vagy tej)
  • ízlés szerint csokidara vagy szórócukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, a közepébe ássunk mélyedést.

Egy tálba öntsünk cukros, langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjunk pár percet, amíg felfut. Utána öntsük hozzá a lisztes keverékhez. Tegyük hozzá a tojást, dagasszuk, és közben folyamatosan öntsük hozzá az olajat.

Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára. Amikor kész, lisztezzünk meg egy deszkát, nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagságúra, és egy szélesebb szájú üvegpohárral vagy fánkkiszúróval szaggassuk ki, és letakarva hagyjuk még fél órát kelni.

Egy edényben forrósítsuk fel az olajat, a tésztát rakjuk bele, majd gyorsan fedjük le. Amikor az egyik fele aranysárga, fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük még másfél percig.

Készítsük el a mázat. A citromlevet és a málnaszörpöt hidegen keverjük ki a porcukorral, hogy kenhető masszát kapjunk. Kenjük rá a fánkokra, és szórjuk meg ízlés szerint reszelt csokival vagy szórócukorral. A csokis bevonathoz olvasszuk meg a csokit, és még melegen kenjük a fánkok tetejére. Ezeket is megszórhatjuk színes cukrokkal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük