Villámgyors spagetti sütőtökkel és baconkockákkal: fél óra alatt az asztalon van
A sütőtök és a bacon spagetti feltétként is nagyon jól megy egymáshoz.
Ha te is a hamburgerrajongók táborát erősíted, de néha kipróbálnál valami újdonságot, teszteld le ezt a zöldségpogácsát, megfelelő fűszerezéssel és alapanyagokkal ugyanolyan finom és laktató lesz, mint a húsos.
A sütőtök püré formájában kerül a fasírtba, ezt megveheted készen is, de akár a maradék sült vagy főtt tököt is pürésítheted hozzá. Hogy tartalmas legyen, az őszi zöldség mellé csicseriborsó is kerül. Száraz alapanyagként zabpehely gazdagítja a kompozíciót, ennek köszönhetően rostban gazdag lesz a zöldségfasírt, úgyhogy garantáltan jóllaksz vele.
Az alábbi recept nemcsak húsmentes, hanem vegán is, ugyanis lenmagtojás kerül bele, ez fogja össze az alapanyagokat. Ha nem ragaszkodsz a növényi hozzávalókhoz, bátran használhatsz rendes tojást is.
Az őrölt lenmagot keverjük össze a vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, míg megszívja magát, zselés állaga lesz.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dinszteljük meg rajta a hagymát pár perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát is, 1 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről.
A csicseriborsót szűrjük le, öblítsük át. Egy villa vagy krumplinyomó segítségével pürésítsük, de nem baj, ha itt-ott darabos marad.
Egy tálban keverjük össze a csicseriborsót, a sütőtökpürét és a zabpelyhet. Adjuk hozzá a fűszereket, a mustárt, a lenmagtojást és a dinsztelt hagymákat. Sózzuk, borsozzuk a masszát, dolgozzuk össze. Készítsünk belőle 4 darab pogácsát.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a sütőtökfasírtokat két adagban, oldalanként 3-4 percig.
Saláta mellé vagy hamburgerbucival kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu