![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütőtökös pite, avagy mi az a pumpkin spice?
Ha már mindenhol megjelent a pumpkin spice latte
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Most, hogy már a kávézókban is megjelent a pumpkin spice latte, a piacon pedig ott vigyorog ránk a sokféle csodás tök, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a sütőtökös pitével, és egyúttal megtudjuk, hogy mi az a pumpkin spice. Oké, sütőtök fűszerkeverék, de miből áll?
Nos, aki úgy véli, hogy a pumpkin spice erősen hasonlít a mi mézeskalács fűszerünkre, az egyáltalán nem áll távol a valóságtól, ám a tökfűszer messze nem annyira összetett. Van benne, soroljuk: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom és citromhéj, nagyjából ennyi, és tényleg finom lesz tőle a latte, meg a pite is. Ugye, mondtam már korábban, hogy érdemes beszerezni egy zacskó kardamom magot, rengeteg ételbe jó, és borzasztó sokáig elég egy kis csomaggal.
A sütőtökös pitét úgy kell elkezdeni, hogy megsütjük a tököt, és kikanalazzuk a tökpürét a héjából. Két csészényire lesz szükségünk egy pitéhez, ami nagyjából egy fél tök. A másik fele fóliával letakarva jó ideig eltartható a hűtőszekrényben, valamikor később pedig készíthetsz belőle például sütőtökkrémlevest.
Így készül a tésztaalap
Ez egyébként egy annyira nélkülözhetetlen alapsüti Amerikában, hogy képzeljétek, a boltban kapható kész pitetészta, úgy, mint nálunk a piskótalap. Az eredeti, amerikai receptekben ezért csak a töltelék elkészítését adják meg, amit bolti tésztába egyengetnek. Nem kell megijedni, mi a biztonság kedvéért leírjuk a tészta elkészítésének a módját is, nem egy ördöngösség, bárki képes összerakni.
Sütőtökös pite
![pumpkin pie](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291017/29101797_1dc74d0cf160dc9a7ce0b3e4af1744a5_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 25 dekagramm A tésztához liszt
- 5 dekagramm cukor
- 1 csipet só
- 125 gramm hideg vaj kockázva
- 1 darab tojás
- 1 opcionáls kevés tej vagy tejföl
- 0.5 kilogramm A töltelékhez sütőtök
- 250 mililiter tejszín
- 250 mililiter tej
- 150 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 0.25 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szegfűszeg
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál kardamom
- 0.25 teáskanál citromhéj
- 1 csipet só
Elkészítés:
Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal.
Ez után hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Nem kell túlkészíteni, lényeg, hogy ne essen szét. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.
Amikor már majdnem kész a tök, kivesszük a tésztát a hűtőből, piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett.
Kimérjük, és kávédarálóban vagy mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket.
A tököt egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is.
Amikor a tészta kisült (15-20 perc kell neki), kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, beletöltjük a tésztába a tökös keveréket, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék.
Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!