Sütőtökös pite, avagy mi az a pumpkin spice?
Ha már mindenhol megjelent a pumpkin spice latte

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most, hogy már a kávézókban is megjelent a pumpkin spice latte, a piacon pedig ott vigyorog ránk a sokféle csodás tök, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a sütőtökös pitével, és egyúttal megtudjuk, hogy mi az a pumpkin spice. Oké, sütőtök fűszerkeverék, de miből áll?

Nos, aki úgy véli, hogy a pumpkin spice erősen hasonlít a mi mézeskalács fűszerünkre, az egyáltalán nem áll távol a valóságtól, ám a tökfűszer messze nem annyira összetett. Van benne, soroljuk: fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom és citromhéj, nagyjából ennyi, és tényleg finom lesz tőle a latte, meg a pite is. Ugye, mondtam már korábban, hogy érdemes beszerezni egy zacskó kardamom magot, rengeteg ételbe jó, és borzasztó sokáig elég egy kis csomaggal.

A sütőtökös pitét úgy kell elkezdeni, hogy megsütjük a tököt, és kikanalazzuk a tökpürét a héjából. Két csészényire lesz szükségünk egy pitéhez, ami nagyjából egy fél tök. A másik fele fóliával letakarva jó ideig eltartható a hűtőszekrényben, valamikor később pedig készíthetsz belőle például sütőtökkrémlevest.

Így készül a tésztaalap

Ez egyébként egy annyira nélkülözhetetlen alapsüti Amerikában, hogy képzeljétek, a boltban kapható kész pitetészta, úgy, mint nálunk a piskótalap. Az eredeti, amerikai receptekben ezért csak a töltelék elkészítését adják meg, amit bolti tésztába egyengetnek. Nem kell megijedni, mi a biztonság kedvéért leírjuk a tészta elkészítésének a módját is, nem egy ördöngösség, bárki képes összerakni.

Sütőtökös pite

pumpkin pie

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 25 dekagramm A tésztához liszt
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 csipet
  • 125 gramm hideg vaj kockázva
  • 1 darab tojás
  • 1 opcionáls kevés tej vagy tejföl
  • 0.5 kilogramm A töltelékhez sütőtök
  • 250 mililiter tejszín
  • 250 mililiter tej
  • 150 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szegfűszeg
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 0.25 teáskanál kardamom
  • 0.25 teáskanál citromhéj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Berakjuk a sütőbe a tököt, 190 fokon kb. fél-egy órát sül, sütőtől függően. Akkor jó, amikor pépes.

Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal.

Ez után hozzáadjuk a tojást, és kevés hideg tejet vagy tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Nem kell túlkészíteni, lényeg, hogy ne essen szét. Fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe.

Amikor már majdnem kész a tök, kivesszük a tésztát a hűtőből, piteforma méretűre nyújtjuk, majd belefektetjük a formába. Jól belenyomkodjuk, a szélét levágjuk, középen pedig megszurkáljuk. Betesszük a sütőbe a tök helyett.

Kimérjük, és kávédarálóban vagy mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket.

A tököt egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, a cukrot, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is.

Amikor a tészta kisült (15-20 perc kell neki), kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt, beletöltjük a tésztába a tökös keveréket, visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék.

Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük