Túrós pite vajas gyúrt tésztából: pont, ahogy a mama készítette
A vajas tésztából gyúrt túrós pite alul és felül omlós, a két lap pedig krémes tölteléket rejt.
Férjem családja vajdasági, tőlük kaptam meg a tökéletes gibenyica, avagy a tökös pite receptjét. Nagyon egyszerű hozzávalókból és technikával készül a sütemény, így mindenkinek bátran ajánlom az elkészítését.
Az omlós tészta zsírral vagy margarinnal készül, a nedves hozzávaló pedig nem más, mint a sós, langyos víz. Ettől áll össze, ettől lesz egyszerre sós, mégis édes a végeredmény. Bár nem képezi az eredeti recept részét, én egy zacskó vaníliás cukrot is csempésztem a tésztába, de ez nyugodtan elhagyható.
A gibenyica a töltelékrajongóknak kedvez igazán, ugyanis maga a tészta eltörpül a fahéjas-sütőtökös réteg mellett, főleg, ha a hagyományos recept szerint, nagy méretű tepsiben sütöd. Én egy közepesben teszteltem le, picit vastagabb tésztával, de biztosan ki fogom próbálni az eredeti arányokkal is.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A reszelt sütőtököt hagyjuk picit állni, ha levet ereszt, nyomkodjuk ki. Utána keverjük össze a cukorral és a fahéjjal.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a zsírt vagy a puha margarint, morzsoljuk vele össze.
A meleg vízben keverjük el a sót. Adjuk a sós vizet és a tojássárgáját a lisztes morzsához, dolgozzuk össze a tésztát.
Szedjük ketté a tésztát, majd nyújtsuk az egyik felét a tepsink méretére. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, kb. 23x33 centis tepsit használjunk, ha vékonyabbat, kb. 35x33 centiset. (Az eredeti receptben vékonyra készítik.)
Béleljük ki sütőpapírral a tepsit, majd tegyük bele a tésztát. Szórjunk rá egy kevés zsemlemorzsát. A sütőtököt, ha szükséges, még nyomkodjuk ki, majd oszlassuk el a tésztán.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is a tepsink méretére, majd tegyük a töltelék tetejére. Szurkáljuk meg villával pár helyen, majd kenjük le a tojásfehérjével.
Toljuk a forró sütőbe 60 percre, de nézzünk rá már picit előbb is.
Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu