Pufi, sütőtökös amerikai palacsinta – A maradék sütőtök legjobb felhasználása
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sütőtöktől és a melegséget árasztó fűszerektől varázslatos illatok járják majd át a házat palacsintasütés közben.
A pufi palacsinta Amerikában nagyon népszerű napindító, édesen és sósan is szívesen fogyasztják. Ősszel náluk is a sütőtök hódít, szezonjában sütőtökpürével gazdagítják a tésztát.
A palacsinta masszájába akár maradék püré is kerülhet, viszont akkor óvatosan kell bánni az ízesítéssel, mert a püré már kaphatott fűszerezést. Ha frissből készülne, egyszerűen csak főzd meg a tök húsát vagy tepsiben süsd meg, majd pürésítsd.
A sütőtökkel dúsított tésztába remekül illenek a melegítőfűszerek, főleg a fahéj, gyömbér és szerecsendió. A kisült palacsintákat édes sziruppal, magvakkal érdemes fogyasztani, de ha cukor és a már említett fűszerek nélkül készülne, sült bacont is lehet mellé kínálni.
Sütőtökös pufi palacsinta
Hozzávalók 10 darabhoz
- 30 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 darab tojás
- 5 deciliter tej vagy író
- 4 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 2 evőkanál barna cukor
- 20 dekagramm sütőtökpüré
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A tejet vagy írót öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliakivonatot, a sütőtökpürét és az olajat, majd az egészet keverjük össze alaposan, majd a barna cukrot is forgassuk bele.
A lisztet szitáljuk egy másik tálba, forgassuk egybe a sóval, sütőporral és a fűszerekkel (fahéj, szerecsendió, gyömbér), utána dolgozzuk egybe a sütőtökpürés keverékkel. Sűrű, csomómentes masszát keverjünk belőle.
A palacsintasütőt forrósítsuk fel, ha szükséges, enyhén kenjük ki olajjal, majd fagyiadagoló segítségével merjünk ki a masszából a serpenyőbe. Mindkét oldalán süssük aranybarnára a palacsintákat.
Fotó: Getty Images