Selymes, fűszeres sütőtökpüré - A legjobb őszi köret sültek mellé
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Akkor jó, ha picit csípős, pikáns a püré, az édes-sós ízek kedvelői biztosan szeretni fogják.
Bár a legtöbben a sütőtökpürét csak bébiételként ismerik, illatos, fűszeres köret is készülhet belőle. A sütőtökhöz nagyon jól passzolnak a melegítő fűszerek, mint a chili vagy a fahéj, de a szerecsendió és a szegfűbors is illik hozzá.
Ha húsok mellé kínálnád, az alábbi receptet készítsd el, de ha kihagyod a chilit, az olívaolajat pedig vajra cseréled, akkor süteményekben, de akár krémként is felhasználhatod a pürét.
Érdemes nagyobb adagot készíteni belőle, hűtőben 2 hétig eláll, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig is.
Sütőtökpüré
Hozzávalók 2 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm sütőtök
- 0.25 teáskanál chilipor
- 0.25 teáskanál fahéj
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál szegfűbors
- ízlés szerint só
- forró víz
Elkészítés:
A sütőtököt pucoljuk meg, majd kockázzuk össze.
Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a sütőtököt és a chilit - ízlés szerint lehet többet vagy kevesebbet. Keverjük össze, majd addig pirítsuk, míg a tök itt-ott meg nem barnul.
Öntsük fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi a sütőtököt, majd vegyük lejjebb a lángot és fedjük le a lábast. Addig főzzük, amíg a tök meg nem puhul.
Ha puha, szűrjük le. Alaposan turmixoljuk le, vagy botmixerrel pürésítsük, közben ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szerecsendióval, szegfűborssal, végül sózzuk.
Ha nem fogyna el rögtön, hűtőben 2 hétig eláll.
Fotó: Getty Images