Sütöttél már zöldbabot? Próbáld ki most!
Ha már unod a zöldbab főzeléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tavaly rendkívül jó volt a spárga termés, tavasszal spárgát ettünk spárgával. Lassan a meggyőződésemmé vált, hogy ez a friss ízű hajtás akkor a legfinomabb, ha sütőben sütjük meg. Most pedig, hogy itt a zöldbab szezon, eszembe jutott, mi lenne, ha ugyanígy készítenénk el? Siker.
Ahogy a zöldbabnak, a spárgának is nagyon jól áll a sütőben sütés. Annyi a titka, hogy jól meg kell locsolni olívaolajjal, és fokhagyma gerezdekkel, fűszerekkel együtt kell megsütni.
Amikor elkészült, már csak meg kell csöpögtetni citromlével, egy kis só sem árt neki, és már kész is a sült zöldbab saláta. Melegen is finom, és hidegen is remek. Adhatunk hozzá koktélparadicsomot, lazíthatjuk salátalevelekkel, a finom, édeskésre karamellizált zöldbab mindenképpen isteni lesz.
Blansírozva finomabb
Sütés előtt a biztonság kedvéért érdemes blansírozni a zöldbabot. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított zöldséget fél percre forró vízbe dobjuk, majd kiszedjük, és jeges vízben lehűtjük. Így már nem lesz teljesen nyers, de még roppanós marad, és sütés után is remek lesz az állaga.
Sült zöldbab
Hozzávalók 4 adaghoz
- amennyit sütni szeretnél zöldbab
- ízlés szerint kedvenc zöldfűszered szárítva
- ízlés szerint fokhagyma gerezdek
- ízlés szerint olívaolaj
- ízlés szerint citrom leve
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A babot megmossuk, a végeket levágjuk.
Vizet forralunk, és blansírozzuk. Ez azt jelenti, hogy egyszerre mindig csak egy marékkal dobunk a babból a vízbe, majd fél perc múlva ki is szedjük hideg vízbe, hogy ne főjön tovább.
A babot lecsöpögtetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Szórunk rá a kedvenc zöldfűszereinkből, szerintem jól áll neki a kakukkfű, a borsikafű, a kapor, és a petrezselyem is. Most kiválóan megfelelnek a szárított fűszerek is.
Dobunk mellé néhány gerezd fokhagymát is, majd az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, a kezünkkel jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a babot.
Betoljuk a 180 fokos sütőbe, és addig sütjük, amíg karamellizálódni nem kezd a bab.
Amikor kész, megcsöpögtetjük citromlével. Ha akarunk, felturbózhatjuk salátává, de így, magában is nagyon finom.
Fotó: Shutterstock