Szárított paradicsom házilag: egyszerű és sokkal olcsóbb, mint a bolti

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Annyi, de annyi ételhez jó a szárított paradicsom: tésztaszószokba, salátákba, egyszerűen szendvicsekbe téve, grillhúsok mellé, tésztába belegyúrva. Mégis keveset használom, mert horroráron lehet kapni a boltokban. De miért is kéne megvenni?

Szárított paradicsomot végtelenül egyszerű házilag készíteni: csak félbe kell őket vágni, kitenni a napra vagy betenni a sütőbe, majd várni, amíg kiszáradnak. 

Ha nagyobb a paradicsom

Készíthetjük koktél-, de nagyobb méretű paradicsomból is. A recept az előbbi leírását tartalmazza, ha nagyobbat használunk, akkor ezekre figyeljünk:

  • távolítsuk el a paradicsom csumáját is,
  • jóval több ideig, akár 5-6 óráig süssük, közben fordítsuk is meg.

Napon is készíthetjük őket, főleg ebben a meleg, száraz időben, ebben az esetben kb. 2-3 napra - rosszabb idő és nagyobb példányok esetén akár egy hétre - tegyük ki őket a napra, fedjük le őket hálóval, hogy ne szálljanak rá a bogarak, estére pedig vigyük be őket. 

Mire figyeljünk?

A sütési időre. Azt szeretnénk, ha a paradicsom elveszítené nedvességtartalmát, mazsolaszerű lenne, de semmiképpen sem ropogós. Legyen kicsit ragacsos, aszalt, de ne készítsünk belőle chipszet. Koktélparadicsomok esetében 2 óra után figyeljük a sütőt, nagyobbaknál 4 óra után. 

A paradicsomokra bármilyen fűszert tehetünk, elég az is, ha csak sót, borsot szórunk rá. Sütés előtt és sütés után is ízesíthetjük őket, szárított fűszert inkább előtte, frisset utána szórjunk rá. Ha nem használjuk el rögtön a szárított paradicsomot, akkor olívaolajban tegyük el, így 2-3 hónapig is eláll a hűtőben.

Szárított paradicsom

szárítottpari2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm koktélparadicsom
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek (kakukkfű, rozmaring)
  • opcionális olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 90-100 fokra.

Vágjuk félbe a megmosott paradicsomokat, és helyezzük őket vágott felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet. Sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük.

Tegyük a paradicsomokat kb. két órára a sütőbe, de ha picit nagyobbak, akkor több ideig hagyjuk benne. Akkor van készen, ha állagra olyan, mint a mazsola, nincs benne nedvesség, de nem is ropogós.

A kész paradicsomokat tegyük (zöldfűszeres vagy sima) olívaolajba. A lényeg az, hogy légmentesen zárható üvegbe kerüljenek és az olívaolaj ellepje őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon