Bólyi túrós őszre hangolva - Szilvával készül a villámgyors sütemény

bólyi szilvás túrós
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Túrós süteményből nem lehet eleget sütni, ezt tudjuk. Bár nyáron elhanyagoltam ezt a szenvedélyemet, ezt a hőségnek és a nyaralásoknak tudtam be.

Most már térdig járunk az őszben, úgyhogy megint lehet sütni - nekem kifejezetten jólesik ilyenkor a sütőből kiáramló forró levegő -, és még most is rengeteg finom idénygyümölcsből válogathatunk. Az egyik ilyen a szilva, ami mindig is nagy kedvencem volt, számolatlanul tudom enni. 

A szilvát nemcsak nyersen, hanem süteményekben is szeretem. Ezt a receptet egy barátnőmtől kaptam, aki a nagy kedvencemet, a pofonegyszerű, de annál finomabb bólyi túróst dobta fel ezzel a gyümölccsel. Alapesetben a szilva helyett mazsola kerül ebbe a desszertbe, kivéve nálam, aki finoman szólva sem rajong érte. Ezért is hangzott biztatóan ez a szilvás változat, és bizony nem csalódtam benne. A süteménybe teljes kiőrlésű liszt került, de azon kívül a recept teljesen úgy készült, mint az eredeti változat. 

Bólyi szilvás túrós

bólyi szilvás túrós kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 250 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
  • 200 gramm porcukor
  • 100 gramm vaj
  • 500 gramm túró (rögös)
  • 5 darab szilva
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • ízlés szerint citrom
Recept idők

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat, a lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. A szilvákat vágjuk kis darabokra. A tejet keverjük simára a tojással. Egy kisebb tepsit a vaj felével kikenünk, majd a lisztes cukor felét beleszórjuk. Rámorzsoljuk a túrót, és belenyomkodjuk a szilvadarabokat. Rászórjuk a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot. A végén rászitáljuk a cukros liszt maradékát, és leöntjük a tojásos tejjel.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A vaj maradékát morzsoljuk a tetejére, és a sütőben 5 percig 200 fokon, majd további 30 percig 150 fokon szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és langyosan vagy hidegen, felszeletelve tálaljuk.

Fotó: Szalai Tünde / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük