Bólyi túrós avagy a lusta asszony rétese - Öt perc az összeállítása

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom a túrós süteményeket, boldogan próbálok ki új recepteket. Bármilyet eszem, az az érzésem, hogy egészséges finomságot teszek az asztalra, még akkor is, ha az adott édesség tele van cukorral.  A bólyi túrós ráadásul olyan egyszerű és gyors, hogy még időhiányra sem tudok hivatkozni az elkészítésénél. 

Ezt a szuper könnyű és elképesztően finom süteményt más néven lusta asszony rétesének is nevezik. És hogy miért egy Baranya megyei településről kapta az egyik nevét? A szóbeszéd szerint a hetvenes években Bólyról küldte be valaki a Nők Lapja receptpályázatára. A recept akkora sikert aratott, hogy bekerült a lap akkori főszerkesztője, F. Nagy Angéla szakácskönyvébe. 

Innentől kezdve a bólyi túrós karrierje megállíthatatlan volt, kezdő háziasszonyok tömegei készítették és készítik el a mai napig. A süti különlegessége, hogy a tésztát se gyúrni, se keverni nem kell, csak szórni és önteni, mégis habkönnyű túrós lepényt kapunk. 

Ha valami gyors, túrós finomságra vágysz, ezt a süteményt ajánlom, mert elronthatatlan, és a siker garantált. Az eredeti recept mazsolát is tartalmaz, de ez tényleg csak ízlés kérdése, én kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva az összes receptből kihagyom az aszalt szőlőszemeket. 

Bólyi túrós

bolyi turós 650x433

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dekagramm rétesliszt
  • 20 dekagramm porcukor
  • 10 dekagramm vaj
  • 50 dekagramm túró (legjobb a rögös)
  • 10 dekagramm mazsola (elhagyható)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 0.5 zacskó sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot meg a sütőport egy tálba tesszük és alaposan összekeverjük.

Egy kisebb tepsit a vaj felével kikenünk, majd a lisztes cukor felét beleszórjuk.

Krumplinyomó segítségével a tetejére nyomjuk (vagy csak rámorzsoljuk) a túrót, és megszórjuk az alaposan átmosott mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Erre hintjük a cukros liszt maradékát, majd az egészet egyenletesen leöntjük a tojással simára kevert tejjel.

A vaj maradékát a tetejére morzsoljuk, és a forró sütőben öt percig 220 fokon, majd 150 fokon további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és langyosan vagy hidegen, felszeletelve tálaljuk.

 Fotó: Szász Eszter/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük