Isteni, krémes karalábéleves: zsenge zöldségekből a legfinomabb
Töltve, sütve, de levesbe főzve is mennyei a zsenge karalábé, friss, üde, mégis tartalmas levest tálalhatsz belőle.
A karalábé méltatlanul kevés figyelmet kap, és legtöbben csak a nyári zöldséglevesek érdekes kiegészítőjeként ismerik, holott annál színesebben is felhasználható. Párolt zöldségköret vagy saláta részeként, pürésítve krumplipüréhez hasonlóan, nyersen mártogatós mellé, sőt még sütve is nagyon finom.
Most egy zöldségekkel töltött változatát mutatom, amelyhez mindenképp nagyobb darabokat szerezz be, hogy könnyebben menjen a megtöltés, és persze nagyobb adag töltelék férjen bele. Zöldségekből a répa, a krumpli és a gomba a főszereplők, és persze a karalábékból kikapart részek is belekerülnek – így semmi nem megy kárba.
A karalábékról vágjuk le a leveleket, hámozzuk meg, és tegyük enyhén sós, forrásban levő vízbe. Fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük roppanós puhára 30-40 perc alatt, majd szűrjük le, és hagyjuk kissé kihűlni. (Fontos, hogy ne főzzük meg teljesen, mert még a sütőben is fognak puhulni.)
Közben egy edényben hevítsük fel az olajat, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a répát, és 5 percig együtt is pirítsuk őket, majd mehet bele a krumpli és a csiperke is. 2-3 evőkanál vízzel, fedő alatt pároljuk őket puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, friss petrezselyemmel, majd vegyük le a tűzről, és tegyük félre.
A kissé kihűlt karalábéknak vágjuk le a tetejét, egy kanállal kaparjuk ki a belsejét. A kieső részeket daraboljuk fel, keverjük a hagymás-zöldséges alaphoz, majd töltsük a karalábékba. Tegyük vissza a levágott tetőket, helyezzük a karalábékat sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük be olívaolajjal.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, vagy amíg szép aranybarna színük nem lesz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu