Párperces szilvás-marcipános sütemény leveles tésztából – Garantáltan kedvenc lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A marcipános krém annyira finom, hogy a legegyszerűbb süteményt, vagy jelen esetben leveles tésztát is megkoronázza.
Ezt a szuper receptet az egyik kedvenc szakácskönyvemben, a Sütemények aranykönyvében találtam. Mivel hatalmas marcipánrajongó vagyok, nem is volt kérdés, hogy előbb-utóbb el fogom készíteni a szilvahajókat. A recept nagy előnye, hogy rendkívül gyorsan, leveles tésztából készül, így semmi dolgunk nincs a sütemény alapjával, sőt, ha kész, kinyújtott tésztát veszünk, még több időt megspórolhatunk.
A krém marcipánból, narancsléből és joghurtból áll, utóbbi kettőre azért van szükség, hogy a mandulamasszából selymes, kenhető állagú krémet tudjunk varázsolni. Az eredeti recept tejföllel keveri ki a marcipánt, úgy is próbáltam már, de joghurttal még finomabb a végeredmény.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy az isteni süteményt lédús, édes szilva koronázza meg, szezonban mindenképpen érdemes elkészíteni.
Szilvás-marcipános süti
Hozzávalók 8 darabhoz
- 280 gramm leveles tészta
- 180 gramm marcipánmassza
- 2 evőkanál joghurt
- 2 evőkanál narancslé
- 5 nagyobb darab szilva
Elkészítés:
A marcipánmasszát, a joghurtot és a narancslevet robot- vagy aprítógép segítségével keverjük krémesre.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, majd vágjuk kb. fél centi vastag szeletekre.
A leveles tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 24x40 cm-es téglalapra, majd vágjunk belőle 8 darab 12x10 cm-es lapot. Tegyünk minden tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük 2 centi helyet. A tésztalapokat szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A marcipánkrémből kanalazzunk minden téglalap közepére egy adagot, majd egy vajazókéssel kenjük szét egyenletesen, de a széleken hagyjunk ki egy kis helyet. A szilvaszeleteket szépen sorban rendezzük el a krémen.
Toljuk a sütőbe, 20-25 percig süssük, míg a tészta aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors