Kétféle szójaszószban sült szaftos csirkeszárny - Gyömbértől lesz pikáns a hús

szójaszószos csirkeszárnyak cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legjobb előétel a csirkeszárny, amilyen egyszerű, olyan változatosan elkészíthető.

A kínai konyha egyik leggyakrabban használt ízesítője a szójaszósz, nem sajnálják az ételekről. A szójaszósz a húsoknak nemcsak szaftosságot, hanem utánozhatatlan aromát is kölcsönöz, érdemes megbarátkozni vele. Ázsiai boltban ajánlott megvásárolni, mert ott találni nagyobb választékot.

Ehhez a recepthez kétféle szójaszószra van szükség - úgy lesz igazán finom - világosra és sötétre. A világos szójaszószt akkor érdemes használni, ha nem szeretnéd, hogy az étel túlságosan elszíneződjön. Ez a fajta - ami egyébként ugyanúgy sötét színű -  a fermentált szójabab első préseléséből készül. A sötét, sűrűbb szójaszószt több ideig fermentálják. Ezt a szószt az ételkészítés utolsó fázisában adják az ételhez, óvatosan kell adagolni, mert nagyon megszínezi. 

Szójaszószban sült csirkeszárnyak

szójaszószos csirkeszárnyak recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm csirkeszárny
  • 4 szelet gyömbér
  • 3 szál újhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz (világos)
  • 1.5 evőkanál szójaszósz (sötét)
  • 3 darab kandiscukor
  • 2 evőkanál mogyoróolaj
  • ízlés szerint ánizs
  • 1.5 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat mossuk meg, szárítsuk meg.

Egy wokot forrósítsunk fel, öntsünk bele olajat, tegyük bele a gyömbérszeleteket és az apróra vágott újhagymát. Pár percig pirítsuk, hogy érezzük a megpirult gyömbér és az újhagyma illatát. Ezután tegyük bele a csirkeszárnyakat úgy, hogy az olaj befedje teljesen. Ha kell, adjunk hozzá még olajat. Vigyázzunk, hogy ne ragadjanak le a szárnyak.

Körülbelül 3-4 percig pirítsuk őket, hogy minden oldaluk kapjon egy kis színt. Öntsük hozzá a vizet, a világos és a sötét szójaszószt, a kandiscukrot és ízlés szerint ánizst. (Ha nem kapunk kandiscukrot, barna cukrot is használhatunk.)

Vegyük le a hőmérsékletet, takarjuk le a wokot. Pároljuk 20 percig, néha forgassuk át, hogy a szárnyak ne ragadjanak le. Vegyük ki a szárnyakat, tegyük egy tálba. A wok alatt vegyük újra magasra a hőmérsékletet, hogy a szósz besűrűsödjön. Öntsük a szárnyakra, majd forrón tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük