Szaftos, puha csirkemell 3 hozzávalóból: egyszerű szószban sül omlósra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre édes és sós, különleges, mégis nagyon egyszerű fogás, amelyben a szójaszósz és a méz dominál.
Villámgyors és nagyon egyszerű receptet mutatunk, ha úgy vesszük, egy 3 hozzávalós teriyaki csirkéről van szó, ahol a hús mellett csak szójaszószra és mézre van szükségünk.
Az eredeti receptet a Tasty oldalán találtam pár hete, de több ponton is eltértem tőle. Egyrészt kevesebb szójaszószt használtam, még így is bőven elég volt rá, másrészt barna cukor helyett mézzel édesítettem. A méz kevésbé édes, mint a cukor, így ebből végül 150 grammot használtam, mire elégedett voltam a végeredménnyel, de ha barna cukrot használtok, abból 110 gramm is elég lesz.
Sóra egyáltalán nincs szükség ehhez az ételhez, a szójaszósz elképesztően sós, amit a csirkemell magába szív majd a sütés során, így ízes és zamatos lesz. Érdemes a szószt, ahogy sűrűsödik, kóstolgatni, ízlés szerint lehet édesebb és savanyúbb is.
Tippek
Bár én csirkemellcsíkokból készítettem a fogást, érdemes lehet egész csirkemellet vagy csirkecombfilét használni helyette. A csirkemellcsíkoknál ugyanis nagyon figyelni kell, ha a hús a kelleténél tovább marad a szójaszószos mártásban, könnyedén kiszáradhat. A húst ugyanis elő kell sütni, majd a szószban még további hőkezelést kap, így, ha nem vigyázunk, cipőtalpként végezheti. Érdemes tehát kipróbálni szaftosabb csirkecombfiléből is, vagy, ha biztosra szeretnétek menni, hagyjátok egészben a csirkemellet.
Szójaszószos csirkecsíkok
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 200 milliliter szójaszósz
- 150 gramm méz
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, a vastagabb szeleteket hosszában felezzük el, majd vágjuk csíkokra, vagy hagyjuk egészben.
Tegyük egy tapadásmentes serpenyőbe/wokba a húst, majd magas lángon fehéredésig süssük.
Vegyük lejjebb a lángot, öntsük rá a szójaszószt és a mézet, majd alaposan keverjük össze. Mikor kezd sűrűsödni és sötétebbre vált a színe, ne hagyjuk magára, folyamatosan kevergessük. Akkor jó, ha sűrű, ragacsos a szósz, jól bevonja a csirkecsíkokat. Arra figyeljünk, hogy közben a csirke se süljön túl, ahogyan a szójaszószból sűrű máz lesz, azonnal kapcsoljuk le a lángot, mert könnyen kiszáradhat a csirke.
Melegen, rizzsel, salátával tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors