
Gyors, tápláló tápiókapuding: pici fehér gyöngyök óriási energiával
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Régóta kerestem olyan gyorsan és könnyen elkészíthető reggelit, ami a müzli vagy a zabkása helyettesítője lehet, variálható, tényleg energiát ad és lehetőség szerint nem terheli meg a gyomrom
Egy ultrafutó barátnőmtől hallottam először a tápiókáról, ő a Balaton körbefutásakor ette ezt, amikor már semmit nem akart befogadni a gyomra. Vagyis a tápiókából főzött pudingot. Ez az étel elképesztő energiát adott neki úgy, hogy az emésztését sem terhelte meg. Mi az a tápióka? A tápiókagyöngy egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. Teljesen semleges ízű, így bármivel ízesíthető. Por és gyöngy alakban használják. Ha a gyöngyöt megfőzik, gumis és krémes állagú lesz, ha növényi tejjel készítik, akkor kocsonyás végeredményt kapnak. A tápióka vasban, kalciumban, valamint káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag. Gluténérzékenyeknek is ajánlott, ugyanis a tápióka gluténmentes, a belőle készült liszt sűrítésre is tökéletes. Nem véletlenül laktat és lát el rengeteg energiával ez az étel: a zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, egy fél csésze bőven fedezi a napi szükségletet. Hogyan készül? A tápiókagyöngyöt be kell áztatni főzés előtt. Mivel nagyon sok folyadékot vesz fel, kevés is elég belőle. Reggelire is tökéletes, bármilyen gyümölccsel dúsíthatjuk, valamint remekül illik hozzá a fahéj vagy a kakaópor is. Hidegen pohárdesszertnek is kiváló. Ha még forrón tesszük hozzá a gyümölcsöket, akkor a puding átveszi a gyümölcs színét is. Fotó: Getty Images
Tápiókapuding

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csésze tápiókagyöngy
- 6 deciliter növényi tej (rizs vagy mandula)
- 3 evőkanál méz vagy édesítő
- ízlés szerint gyümölcs
- ízlés szerint fahéj vagy kakaó
Elkészítés:
A maradék tejet is adjuk hozzá, és lassú tűzön, kevergetve főzzük. Ahogy készül, látni lehet, ahogy kocsonyásodnak és kezdenek áttetszőek lenni a gyöngyök.
Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá mézet vagy édesítőt. (Ha mézzel készítjük, akkor előtte kicsit hagyjuk kihűlni, hogy a méz a forró ételben ne veszítse el a tápanyagait.)
Tegyük kis pohárkákba, és hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk gyümölcsöket, szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval ízlés szerint. Langyosan és hidegen is nagyon finom.