
Sűrű tárkonyos csirkeraguleves: friss nyári zöldségekből a legfinomabb

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
A jellegzetes, intenzív ízű fűszerrel készült leves nem csak finom, nyugtatóan hat a szervezetre.
A tárkony a francia és erdélyi konyha egyik kedvelt fűszere, zamatában az ánizsra emlékeztet, kicsit édes, inkább pikáns, használhatjuk frissen és szárított formában levesek, főzelékek, különböző raguk készítésénél. Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk ki friss formában is, mert sokkal különlegesebb, intenzívebb az íze, mint a szárítotté - érdemes cserépben otthon nevelgetni, még a legegyszerűbb sült húst is feldobja.
Fűszer- és gyógynövény
A tárkony nagyon különleges - nem csak fűszerként, gyógynövényként is ismert. Régen kígyómarás gyógyítására is használták. A tárkonyt emésztési panaszokkal küzdőknek is érdemes fogyasztaniuk, hányinger ellen is hatásos, valamint étvágynövelő, nyugtató hatással is bír. Intenzív íze miatt óvatosan használjuk, a receptben írt mennyiség 1 teáskanálra is csökkenthető, de ha valaki szeretné, bőkezűbben is a levesre szórhatja.
Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók 4 személyre
- 20 dekagramm csirkemell
- 3 darab sárgarépa
- 30 dekagramm gomba
- ízlés szerint só és bors
- kevés olaj
- 2 teáskanál tárkony
- 300 milliliter tejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 300 gramm borsó
Elkészítés:
A répát és gombát megpucoljuk, tetszőlegesre összevágjuk.
A csirkemellet kockákra vágjuk, kevés olajon fehéredésig sütjük, majd rádobjuk a feldarabolt répát és gombát. A fazékba öntjük a borsót, sóval és borssal ízesítjük, alaposan egybeforgatjuk a zöldségeket, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, ezután a tárkonyt is a levesbe keverjük.
A lisztet a tejszínnel összekeverjük, majd miután a zöldségek megpuhultak, kimerünk egy keveset a léből, majd a tejszínnel csomómentesre keverjük. A levesbe öntjük a habarást, elkeverjük, forrásig főzzük, majd friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors