Édes tejben főtt tarhonya - Hagyományos, régi magyar étel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elsőre furcsán hangzik, de aki igazi tejberizs-, tejbegrízrajongó, annak ezt is ki kell próbálnia egyszer.
A régi magyar konyhában még sokkal több meleg kását ettek, mint ma, ezek olcsó és laktató ételek voltak. Nemcsak gabonákból főztek ilyeneket, hanem már a 17-18. századtól kezdve népszerű volt a dörzsölt, szárított tésztából, vagyis a tarhonyából is. Nemcsak hagymával, paprikával, zsírosan, hanem édesen is, tejben főzve, éppen úgy, ahogyan a különböző gabonapudingokat készítjük.
A tarhonyát csak sós köretként vagy gazdagabb ételek betétjeként ismerjük és használjuk, pedig csakúgy, mint a rizs vagy a tészták, a tarhonya is lehet édes.
Tejben főtt tarhonya
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm tarhonya
- 1 evőkanál vaj
- 2 deciliter víz
- 1 csipet só
- 5 deciliter tej
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál citromhéj (reszelt)
Elkészítés:
A tarhonyát a vajban kissé megpirítjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk, és kevergetve főzzük, míg a vizet magába nem szívja. Felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, és alacsony lángon főzzük, míg a tarhonya meg nem puhul.
Fotók: Ács Bori/Sóbors