20 perces tejszínes-citromos tészta friss petrezselyemmel és sok fokhagymával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A citromlétől és a petrezselyemtől nagyon friss az összhatás, míg a tejszíntől és parmezántól mégis laktató.
Tudom, hogy már sokszor írtam, de tényleg így van: amibe citrom kerül, az csak jó lehet. Hihetetlen friss és könnyű lesz a szósz már 1-2 teáskanál citromlétől, semmi mással nem lehet ilyen hatást elérni. Ráadásul az alább olvasható verzióban még petrezselyem is van, úgyhogy duplán friss és izgalmas ez a tésztaétel.
Bár vegetáriánus receptről van szó, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. A citrom és a zöldfűszer könnyedségét ugyanis tejszín és parmezán ellensúlyozza, így egy tökéletesen laktató, mégsem nehéz ételt kapunk végeredményül.
Tejszínes-citromos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 milliliter tejszín
- 2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál frissen őrölt tarkabors
- 2 evőkanál parmezán
- 2 evőkanál petrezselyem
- ízlés szerint só
- 500 gramm spagetti
Elkészítés:
Első lépésként főzzük ki a tésztát lobogó sós vízben. Mikor al dente, szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből kb. 1,5 decilitert.
Egy mélyebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, majd 1-2 percig kevergessük, míg a fokhagyma illatozni nem kezd.
Öntsük rá a tejszínt, a citromlevet, majd őröljünk rá tarkaborsot. 5 percig gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik.
Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a reszelt parmezánt és az összeaprított petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk a szószt.
Forgassuk a főtt tésztát a szószba, majd öntsük hozzá a félretett főzővizet, alaposan keverjük össze, hogy a krémes mártás mindenhol bevonja a spagettit.
Melegen, frissen, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors