Tejszínes egreskrém Nigellától - éppen szezonja van
Még érik az egres, gyorsan készíts belőle finom krémet!
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Szoktál egrest enni? Egyáltalán, emlékszel még az ízére? Gyerekkoromban sokat ettünk, mostanában viszont, már évek óta csak messziről nézem a piacon, ha véletlenül találkozom vele. A hétvégén viszont nagyon szép, érett, illatos sárga piszkékbe botlottam, nem is tudtam otthagyni.
Az egrest vagy piszkét hagyományosan kétféleképpen szoktuk enni: vagy befaljuk úgy, ahogy van, vagy készítünk belőle egresszószt. Utóbbit egy ideig el is tudtam adni a gyerekeimnek, ugyanis, ha még emlékeztek az örök klasszikus Disney rajzfilmre, egresszósz ígéretével vette le a lábáról Hófehérke a törpéket.
Később rájöttek a gyerekeim, hogy azért finomabb étel is van a világon az egresszósznál, egy-két próbálkozás után nem is erőltettük tovább ezt a vonalat. A hétvégén viszont mindenképpen valami nagyon jót akartam készíteni belőle, Nigellánál találtam meg a választ a kérdésemre. Készítsünk egreskrémet édesen, vajasan, sok tejszínhabbal!
Elronthatatlan
Az eljárás roppant egyszerű, fel kell tenni főzni a piszkét vajon, közben felverjük a tejszínhabot, a kettőt összeforgatjuk, édesítjük, és kész is. Angliában régen szokás volt az egrest és a bodzát együtt fogyasztani, úgyhogy az eredeti recept bodzaszörpöt is ír hozzá. Nekem szerencsém volt, még éppen volt itthon egy üveggel, de ha neked nincs, nyugodtan ki is hagyhatod az egreskrémből, majd jövőre teszel bele!
Fotó: Shutterstock
Egreskrém
Hozzávalók 6 adaghoz
- 0.5 kilogramm egres
- 6 dekagramm vaj
- 3 deciliter habtejszín
- 1 ízlés szerint porcukor
- 1 evőkanál bodzaszörp (elhagyható)
Elkészítés:
Tegyük fel a vajat egy kislábosban, és szórjuk rá az egrest. Hagyjuk öt percig párolódni, amíg jól meg nem puhul, lekvárossá nem válik.
Közben verjük fel a tejszínhabot úgy, hogy legyen jó állaga, de ne legyen túl kemény.
Törjük össze a megpuhult egrest, de csak úgy rusztikusan, villával, nem kell pépesre.
Amikor kihűlt, keverjük bele óvatosan a tejszínhabba. Kezdjük el kóstolgatni, és adjunk hozzá annyi cukrot, amennyit az ízlésünk megkíván. Az egres édessége és savassága elég széles skálán mozog, ezért nem lenne szerencsés pontos mennyiséget megadni a cukorból.
Ha sikerült belőni az ízét, hozzáadhatjuk a bodzaszörpöt, ha szeretnénk, és már kész is az egreskrém.