Fűszeres sültparadicsom-krémleves, ami abbahagyhatatlanul finom
Ez igazán extra paradicsomleves! Fantasztikusan krémes, tele van csodás ízekkel, és nem konzervből készül.
Az alábbi recept nem a klasszikus édes, menzás paradicsomleves, de nem is a sűrű, fűszeres olasz, habár friss bazsalikommal készül, a tejszín dominál benne. Utóbbitól nagyon krémes lesz, és picit lágyít is a paradicsom savasságán. A másik titkos hozzávalója a karamellizált hagyma, a pirult, picit édeskésre sült zöldség is sokat dob a végeredményen.
Nyáron mindenképpen friss, édes, lédús paradicsommal dolgozz, de szezonon kívül konzervből is elkészítheted, a kockázott tökéletes lesz hozzá.
Szinte elronthatatlan a leves receptje, de egy dologra figyelj: a tejszínnel már ne forrald sokáig, mert könnyen kicsapódhat a tejtermék, épp csak melegítsd vele össze. Ugyanígy a friss bazsalikomot se hőkezeld sok ideig, mert elvész az íze.
A paradicsomot forrázzuk le: vágjuk be az aljukat keresztben, tegyük őket egy hőálló tálba, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni őket 2-3 percig, majd szűrjük le a paradicsomot, öntsük fel hideg vízzel, és ahol bevágtuk, egy gyors mozdulattal húzzuk le a héjukat. Kockázzuk őket össze.
A hagymákat pucoljuk meg, a lilát vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Addig dinszteljük, míg megpuhul és picit karamellizálódik, nagyjából 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk, majd keverjük hozzá a paradicsomot, és öntsük fel az alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
Várjuk meg, míg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, és fedő alatt főzzük 15-20 percig.
Botmixer segítségével turmixoljuk le. Öntsük fel a tejszínnel, és adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, majd tegyük vissza a tűzre. Pár perc alatt főzzük össze, majd húzzuk le a tűzről.
Rögtön, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu