Egy apró trükk, amivel feleannyi idő alatt karamellizálható a hagyma

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagymakaramellizálás hosszadalmas, fáradságos munka. Tokkal-vonóval akár egy órát is igénybe vehet a művelet, ha a klasszikus metódus szerint kívánunk eljárni. Állítólag még maguk a franciák is inkább a bisztróba mennek, ha egy jó kis hagymalevesre - melynek ugyebár karamellizált hagyma az alapja - fáj a foguk.

A hagymakaramellizálás egyébként nem bonyolult dolog, nem kell hozzá se túl nagy szakértelem, se komoly konyhai géppark. Mindössze egy vaslábas  - de akár még ettől is eltekinthetünk - és egy fakanál szükségeltetik hozzá.

Az anyagigény se túlzottan költséges, nem olyan, ami anyagi romlásba döntené a háztartásunkat. Hagyma és vaj kell csupán hozzá, illetőlegegy csipet só. Jó, igaz, valamit elfelejtettem, egy éles kés és vágódeszka is szükségeltetik, ahol és amivel profi szakács módjára, villámgyorsan feldaraboljuk a hagymát. De ennél többre tényleg nem lesz szükség.

Idő és türelem

Vagyis dehogynem! Még egy dolog kell hozzá, az igazi befektetés, amiből a legkevesebb van. Az idő. Merthogy a hagymakaramellizálás egy lassú, időigényes folyamat, melyet türelemmel és méltósággal kell viselni. Nem hagyhatjuk magára a barnuló hagymát - hosszabb időre legalábbis nem. A konyha vonzáskörzetében kell maradnunk és alkalmasint keverni egyet a készülő hagymán, felkapargatni a lesült részeket és várni, várni, várni, míg végre elkészül. Már többször nekiveselkedtem ennek a klasszikus konyhai műveletnek, mindig határtalan lelkesedéssel, ami aztán 30 perc elteltével, mikor a hagyma még mindig nem volt olyan, amilyennek lennie kellett volna, hamar eltűnt, mintha soha nem is lett volna.

El ne mondjátok senkinek, de ilyenkor szoktam magasabbra tekerni a lángot, és már kész is a baj. Seperc alatt odalesz a nehezen elért eredmény. Szóval nem, nem szabad alágyújtani, akkor se ha fogytán a türelem, végig kell szenvedni a dolgot.

A hétköznapi csodaszer: a szódabikarbóna

Ha a hasonlóképpen türelmetlenek híján vannak az idővel, ugyanakkor imádják a karamellizált hagymát, megpróbálkozhatnak az alábbi trükköcskével és lerövidíthetik a várakozás idegőrlő perceit. A titok nyitja a közismert, mindenre jó szer: a szódabikarbóna. A végeredmény az elkészült hagyma ízén nem hagy nyomot, ugyanakkor jócskán lerövidíti a folyamatot - nagyjából a felére csökkenti. A szódabikarbóna hozzájárulásával  ugyanis a hagymában lévő cukrok könnyebben válnak ki.

A hagymakaramellizálás idejeegyébként csak hozzávetőlegesen határozható meg. Az elkészítési idő függ a felhasznált hagyma mennyiségétől, a hagymák víz és cukortartalmától, valamint attól, hogy mennyi ideje pihennek már a spájzban. Egy szó mint száz, próbáljuk ki a szódabikarbónás varázslatot, ha van kedvünk, és örüljünk, hogy nyertünk vele egy kis időt.

Karamellizált hagyma

karamell3.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 8 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 csipet
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát megpucoljuk, megmossuk - ha kell -, majd finomra felszeleteljük. Egy vaslábasban vajat hevítünk, és beleszórjuk a hagymát. Finoman sózzuk, majd átforgatjuk, hogy a zsiradék mindenhol bevonja. A lehető legalacsonyabb hőfokon nagyjából öt percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, és további 20 percen keresztül pirítjuk. Néha megkeverjük és felkaparjuk a lepirult részeket. Akkor jó, ha a hagyma már szép barna - nem égett. A lábas alján jól látható cukorréteg válik ki.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon