Villámgyors tejszínes-paradicsomos tészta: egyszerűségében tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ezt a 30 perces, krémes és szaftos tésztaételt nem érdemes kihagyniuk a tejszínes szószok szerelmeseinek.
Korábban el sem tudtam képzelni, hogy a tej vagy tejszín és a paradicsom jó páros lehet. Találtam azonban egy zseniális egylábasostészta-receptet, amelyben tejjel kellett hígítani a tésztaszószt, és annyira, de annyira finom volt, hogy azóta rászoktam erre a szokatlan kettősre.
Számtalan ételben állítom párba az édeskés zöldséget és a selymes tejszínt, ez a recept egy alapverzió, a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb, mégis az egyik legfinomabb. A két főszereplőn kívül friss bazsalikom, parmezán sajt és sok-sok hagyma fokozza az ízeket.
Amíg elkészül a szósz, kifő a tészta, utána pedig már csak egybe kell forgatni a kettőt, és készen is van az ínycsiklandó, krémes tészta.
Tejszínes-paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 800 milliliter paradicsomszósz (lehetőség szerint házi)
- 250 milliliter tejszín
- 50 gramm parmezán (plusz a tetejére)
- ízlés szerint só, bors, bazsalikom
- 500 gramm tészta (spagetti, penne, tagliatelle)
Elkészítés:
A vajat és az olívaolajat tegyük egy serpenyőbe, melegítsük fel őket, míg a vaj meg nem olvad.
Adjuk hozzá az összeaprított vöröshagymát, pár perc alatt dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát is. 1-2 perc után öntsük hozzá a tejszínt és a paradicsomszószt, fűszerezzük, körülbelül 20 percig főzzük gyöngyözve, míg be nem sűrűsödik.
Amíg készül a szósz, főzzük ki a tésztát. A tészta főzővizéből tegyünk félre egy fél bögrényivel.
Keverjük a szószba a parmezán sajtot, majd ha jól elvegyült a többi hozzávalóval, forgassuk bele a tésztát is. Öntsünk hozzá a főzővízből egy kicsit, 1-2 perc alatt melegítsük össze, annyit adagoljunk hozzá, míg megfelelő nem lesz a sűrűsége.
Friss bazsalikommal és parmezánnal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images