
Spenót, csak kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk: tejszíntől lesz krémes

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek
Ropogós

Tavaszi majonézes krumplisaláta: ropogós bacon teszi izgalmassá

Extrán sajtos rúd: kívül ropogós, belül puha és omlós

Húsvéti nyuszizsemle az ünnepi asztalra: foszlós tészta az alapja

A legjobb tormakrém húsvétra: selymes, és percek alatt kész

Önmagával sűrített zöldborsófőzelék: a fasírt receptjét is mutatjuk
Az egy legenda, hogy minden gyerek utálja a spenótot. A vizes, túlpürésített, íztelen spenótot talán, na, de azt mi is utálnánk, így nem annyira csodálkozunk rajta, ha a kölykök fújolnak rá.
Már rég kiderült, hogy a kulcs halálosan meglepő módon itt is az alapanyagban van. A fagyasztott parajpürék nagy része nem finom. A legrosszabbak mégis azok, amikbe sunyi módon fokhagymaport kevernek, az ember véletlenül bedobja a kosarába, majd otthon, felolvasztás után csapja meg az orrát a maró szag.
Ezek azok a jelenségek, amiket sosem tudok megérteni. Szóval itt a lényeg: nem parajpüré, hanem leveles spenót kell alapnak. Amikor van, akkor friss, ha pedig épp nincs, akkor fagyasztott.
Ezután már mehet minden a maga útján, aki úgy szokta meg, készítheti krumplival, aki pedig tejszínesen szereti, azzal, ez voltaképp már mindegy, mert a spenótnak sokkal jobb lesz így az íze, frissebb és intenzívebb lesz, nem pedig vízízű. És nemcsak a főtt tojás megy jól hozzá, hanem például a grillezett gomolya is, ahogy éppen most készült.
Spenótfőzelék

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál vaj
- 4 darab újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 500 gramm leveles spenót
- 1 deciliter tejszín
- ízlés szerint őrölt szerecsendió
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A vajat egy lábosban felolvasztjuk, belekeverjük a vékonyra szelt újhagymát és a fokhagymát. Pár percig kevergetve pirítjuk, majd belekeverjük a spenótot, felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. Addig főzzük, míg kissé össze nem esik, közben fűszerezzük a szerecsendióval és a borssal.
A tejszínt egy külön kistányérban simára keverjük a keményítővel, a főzelékhez adjuk, és addig főzzük, míg el nem éri a kívánt állagot.
Fotó: Ács Bori/SóBors, Cover: Getty Images