Krémes és tejszínes sütőtökleves édesburgonyával, baconchipsszel - Tökmagolajjal öntöm nyakon

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Megrögzött nyárimádóként sokáig nem titkolt gyanúval szemléltem azokat, akik kedvenc évszakukként lelkendezve az őszt nevezték meg. Ez az időszak számomra az elszáradó, hulló faleveivel, az illatozó avarjával, a rendben gyülekező madárseregeivel egyet jelentett a pusztulással, valami ígéretes végével, a bogarak kétségbeesett menedékkeresésével, a téli álomra készülődéssel. Fázós emberként ráadásul azt is tudtam, hogy a vénasszonyok nyarának elmúltával gyakorlatilag félévnyi folyamatos vacogás vár rám. Aztán jött a sütőtök…

Na jó, természetesen egy töktől még nem dobtam el melankolikus képzettársításaimat, de tény, hogy az ősz érkeztével manapság már sokkal szívesebben hagyom, hogy egyszer-egyszer a hatalmába kerítsen a pillanat, amikor a sütőtök, a gesztenye és a forralt bor édes hármasa feledteti a kopár tél okozta ellenérzéseimet.

Akármilyen édes vigasz is a sütőtök, egyetlen bosszúság mégiscsak van benne: a hámozás. Kipróbáltam ezer trükköt, éles kés nélkül lehetetlen vállalkozás, éles késsel pedig nálam szinte garantált az ujjvágás. Ha viszont sikerül túllendülni a nehézkes procedúrán, akkor egy-kettőre kész is a jókora adag csoda.

Édesanyám sütőtöklevese volt az első, amit kóstoltam, így nekem az az etalon. A család mellett ősszel a fél falut megvendégeli vele: van ugyanis otthon egy önkiszolgáló, becsületkasszás alapon működő, vár alakú bazárunk, ahol a zöldségfeleslegeket dobtuk piacra. A rendhagyó boltocska évzáró ünnepén a törzsvásárlók mind ettek már belőle egy-egy tányérral, és panasz, bizony, még sosem érkezett rá, sőt, a kóstolók mind a tíz ujjukat megnyalták utána.

Az ő receptjéből készítem évről évre, bár a tejszínt rizstejszínre cserélem benne, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A kész levest baconchipsszel és tökmagolajjal tálalom – mennyei ízkombináció! – de a levesgyöngy vagy a pirított tökmag is remekül illik hozzá.

Sütőtökleves baconchipsszel

sutotok-kremleves-recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 darab sütőtök
  • 1 darab édesburgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 deciliter tejszín
  • 2 csipet
  • 1 csipet fehér bors
  • 30 mililiter olívaolaj
  • 6 szelet bacon
Recept idők

Elkészítés:

Meghámozzuk, összekockázzuk a sütőtököt. (Bekötjük sebtapasszal a hámozás közben megsérült ujjainkat… majd folytatjuk az étel előkészítését.) Feldaraboljuk az édesburgonyát, és apróra kockázzuk a vöröshagymát is. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd minden felkockázott zöldséget rádobunk. Mehet bele néhány darabban a fokhagyma is, és egyből fel is önthetjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket.

Forrástól számítva nagyjából 20-25 percig főzzük. Akkor jó, ha már vajpuha benne minden. Ezután botmixerrel pépesítjük az egészet. 1 deciliter tejszínt öntünk bele, laktózérzékenyeknek ez növényi tejszínnel pótolható, aki pedig a még krémesebb, lágyabb krémleveseket kedveli, nyugodtan tehet bele akár 2 deciliterrel is. Összeforraljuk még egyszer, majd ízesítjük néhány csipet sóval, fehér borssal. Jól illik hozzá a szerecsendió és a gyömbér is, de ez már tényleg ízlés kérdése.

A baconchipshez a szál baconöket egymás mellé sorakoztatjuk egy sütőlapra fektetett sütőpapírra, majd egy másik papírt rásimítva lefedjük az egész sort. Végül egy másik sütőlapot, tepsit teszünk rá nehezékként, hogy jó vékonyak legyenek. Ennek hiányában én egyszerűen egy szélesebb fém edényt tettem rá. Mehet be a sütőbe 200 fokra, 10-15 perc alatt át is sül. Amikor kivesszük, még puha, de a levegőn ripsz-ropsz megkeményedik, és bele lehet tördelni a levesbe.

Tálaláskor nyakon önthetjük egy kevés tökmagolajjal, egy kis ügyességgel nemcsak finom, de szép fogás készülhet belőle.
Ezt is szeretjük