Krémesre sült krumpli tejszínnel nyakon öntve: kevés munkával készül a köret
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vékonyra szelt burgonya vajjal rétegezve és tejszínnel nyakon öntve pirul, egyszerű, mégis csodálatos köret.
A krémesre sült burgonya tökéletes kísérő sült csirke mellé, de nem csak köretként kínálhatod, gazdagítva főételnek is tökéletes. Turbózd fel a krumplit főtt tojással, ha pedig nagyon hiányzik a hús, baconnel vagy vékony sonkaszeletekkel dúsítsd. A fűszerekkel is játszhatsz, rozmaringgal, füstölt paprikával vagy chilipehellyel emeld az ízélményt.
A krumplis finomság öreg- és újburgonyából is összedobható. Ha előbbiből készítenéd, törekedj arra, hogy minél vékonyabban szeleteld fel, az új vastagabb is lehet, gyorsabban elkészül. Tejszín helyett tejet is használhatsz, és vegán verzióban is elkészítheted a köretet, ekkor a vajat hagyd ki, a tejterméket pedig cseréld valamilyen növényi italra.
Tejszínnel sült krumpli
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg krumpli
- vaj a forma kikenéséhez
- só és bors ízlés szerint
- 12 dkg vaj
- 2.5 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát karikázzuk fel amilyen vékonyra csak tudjuk.
A hőálló edényt kenjük ki vajjal.
A felkarikázott krumpli felét helyezzük a formába, fűszerezzük sóval és borssal, majd dobjuk a tetejére a vaj felét kockákra vágva, végül fedjük be a maradék krumplival.
A maradék vajat kockákra vágva szórjuk a krumplira, fűszerezzük sóval és borssal, majd öntsük rá a tejszínt. Toljuk 180 fokos sütőbe, süssük addig, amíg a burgonya megpirul (a sütőtől és a krumpli vastagságától függően 25-45 percig is sülhet).
Az elkészül krumpli tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.
Fotó: Getty Images