Így készül a tökéletes főtt tojás: nem reped meg és könnyen lejön a héja

főttojás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepi asztalon nem mutatnak jól az egyenetlen felületű, szétesett főtt vagy töltött tojások, de szerencsére egy-két trükk segítségével tökéletes, fényes és sima lesz a külsejük.

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a főtt tojás, kötelező eleme az ünnepi menüsornak. Ha saláta vagy krém készül belőle, szerencsésebb a helyzet, senki se látja, milyenre főtt, de ha egészben, esetleg töltött verzióban kínálnád, nem árt, ha nem csak ízre, ránézésre is tetszetős.

Hogyan főzd?

Ha nem szeretnéd, hogy a tojás megrepedjen, fokozatos hőmérséklet-változásra van szükség. Ha a hideg tojást forró víz éri, a gyors hőtágulás miatt a héj megtörik. Ráadásul az öregebb tojásban sok levegő van, amelyben, ha hirtelen a hőváltozás, megnövekszik a belső nyomás, kirobbanhat a levegő, megrepedhet a héj.

főtttojás2

Kétféleképpen is elkerülheted ezt a malőrt: indíthatod hideg vízben a főzést, ekkor a forrástól számítva kezdd el számolni a perceket, vagy előre kiveheted a tojásokat a hűtőből, ha szobahőmérsékletűek, nem fognak megrepedni a meleg vízben. Ha elfelejtetted őket kivenni, tedd kézmeleg vízbe a tojásokat 10-15 percre, mielőtt a forró vízbe kerülnének. 

Fontos, hogy a tojásokat annyi vízben főzd, amennyi bőven ellepi őket. A könnyebb pucolhatóság érdekében érdemes egy kevés ecetet és sót is tenni a vízbe. Óvatosan, kanál segítségével tedd a tojásokat az edénybe, nehogy az ütéstől repedjenek meg. Ha keménytojást szeretnél készíteni, legalább 10 percig főzd, minden más esetben kevesebb idő is elég. Itt írtunk róla korábban, mikor kell kivenni a vízből, hogy lágyabb/szilárdabb legyen a közepe.

főttojás3

A pucolás

Ahhoz, hogy szépen és egyenletesen tudd leszedni a tojáshéjat, erre figyelj: ahogy megfőtt a tojás, öntsd le róla a forró vizet, majd engedd fel hideggel. Ha átmelegszik a víz, cseréld még át egyszer-kétszer, hogy ne főjön túl a tojás, akkor jó, mikor a víz és az edény is hideg. Hagyd állni kb. 10 percig a tojásokat. A hideg víz hatására a héj elválik a fehérjétől, könnyebb lesz megpucolni.

Ha pucolásról van szó, az idősebb tojással lesz könnyebb dolgod: az öregebb darabokból széndioxid távozik, emiatt a héjhártya szerkezete megváltozik, szilárd lesz, könnyebben elválik a fehérjétől.

főttojás4

A tojásokat minél nagyobb felületen érdemes megtörni, akár a konyhapulton görgetni. A belső hártya mentén húzd le a héjat, így szépen lejön, nem lesz töredezett a fehérje.

Szépségtipp

Ha azt szeretnéd, hogy a tojássárgája középen legyen, előző este vedd ki a tojásokat a tartóból, majd fektesd el őket a hűtőben. Ilyen helyzetben a sárgája elkezd a tojás közepe felé mozogni, re-pozicionálja magát. Ha attól félsz, hogy zöldes lesz a tojássárgája, ezt a cikket olvasd el, itt írtunk korábban az okáról.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon