Téli, melengető minestrone – A testünk meghálálja a vitaminokat és a tápanyagokat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés finomabb és melengetőbb étel van egy nagy tányér forró zöldséglevesnél, pláne, ha minél több zöldséget teszünk bele.
Amikor egy kicsit hidegebbre fordul az idő, megnő az igényem a tartalmas levesek iránt. Olyan, mintha a nyáron elveszített kalóriákat télen akarnám pótolni. Nem elég, hogy a leves forró, melegítő étel, mivel sok zöldség van benne, nemcsak egészséges, hanem laktató is.
A minestrone pont ilyen, aminek a neve igazából csak azért téli, mert szinte minden ekkor kapható zöldséget belepakolunk. A hagyományos krumpli helyett édeskrumpli kerül bele, a bab pedig laktatóvá teszi. A minestronét fel lehet önteni sima vízzel is, de mivel most tényleg a minél sűrűbb állag és a laktató végeredmény a cél, használjunk inkább zöldségalaplevet. A lényeg, hogy a leves alapja egy sűrű zöldségmix, az adja meg a sava-borsát.
Téli minestrone
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 darab koktélparadicsom
- 1.5 liter zöldségalaplé
- 2 darab zellerszár
- 50 gramm parmezán (reszelt)
- 300 gramm fehérbab (cannellini)
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab édeskrumpli
- 1 marék petrezselyem
- 0.5 teáskanál kakukkfű
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a zöldségeket kockázzuk fel. Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban. Adjuk hozzá a sárgarépát, a hagymát, a zellerszárat és a fokhagymát. Időnknént megkeverve addig pirítsuk, amíg a hagyma üvegesre nem párolódik. Adjuk hozzá az édeskrumplit, a koktélparadicsomokat, a kakukkfüvet is morzsoljuk bele, jól keverjük el. Addig főzzük, amíg az édeskrumpli meg nem puhul.
Közben a bab háromnegyed részét tegyük a zöldségalaplé egynegyedével egy tálba, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük hozzá a maradék zöldségalaplevet, és az egészet keverjük a zöldségekbe. Sózzuk, borsozzuk. A maradék babot is tegyük hozzá, szórjunk rá petrezselymet.
Tálalás előtt szórjunk rá reszelt parmezánt.
Fotó: Getty Images