Tartalmas, tepsis csirke görög módra – Olajbogyóval és kaliforniai paprikával sül a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az egytepsis fogások mindig megmentik a tanácstalansággal küzdő embert és szuper vacsoraötletet adnak.
Ha igazán gyors fogásra vágysz, akkor az egytepsis ételeket neked találták ki. Egyrészt tényleg hamar megvannak, másrészt a hús és a köret együtt sül, átadják egymásnak az ízüket. Nagyon jól variálhatóak az alapanyagok, úgyhogy egyáltalán nem lesz unalmas.
Van olyan, amelyiknek jót tesz a pác, de sokszor elég, ha csak egy kis olívaolajjal és fűszerekkel forgatod össze a hozzávalókat, majd mehetnek is a sütőbe. Érdemes csirkehússal készíteni, mert úgy biztosan egyszerre fog megsülni a körettel. Ha a combot szereted, olívaolajjal és rozmaringgal sütve fenséges fogás lesz belőle. Ha mégsem kívánnád a húst, akkor halmozz egy tepsibe zöldségeket, öntsd le őket tejszínes szósszal és kész is a laktató fogás.
Ez a recept mediterrán ízvilágú, ami jól fog esni ebben a hidegben. Az alapja csirkemell, így könnyedebb, a frissen facsart citromlétől pedig friss az összhatás. Nem hiányozhat róla az olajbogyó sem, tehetsz bele zöldet, feketét, ízlésed szerint.
Tepsis csirke
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab csirkemellfilé
- 1 kilogramm krumpli (Yukon)
- 2 darab kaliforniai paprika (piros)
- 1 fej hagyma (közepes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 darab citrom
- ízlés szerint oregánó (őrölt)
- 80 gramm olívabogyó (zöld és fekete)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A krumplit vágjuk hasábokra vagy kockákra ízlés szerint. A paprikát is kockázzuk fel, a hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát is. A citromot vágjuk négyfelé. A megtisztított csirkemelleket tegyük egy tálba, majd tegyük melléjük a krumplit, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát. Öntsük rájuk az olívaolajat, majd forgassuk össze, sózzuk, borsozzuk.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük az egészet egy tepsibe, majd az elnegyedelt citromok levét locsoljuk rá a húsra és a zöldségekre, majd tegyük melléjük őket kifacsarva. Szórjuk rá az olajbogyókat, morzsoljunk rá oregánót. Takarjuk le a tepsit fóliával, majd tegyük be sülni 25 percre. Ezután vegyük le a fóliát és süssük további 25 percig.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors