Villámgyors egytepsis fogás: selymes tejszínes szószban sülnek a zöldségek

sültzöldség
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ez a fogás teret ad az improvizációnak: másféle zöldségekből, joghurt helyett tejfölből, még több sajttal vagy anélkül is elkészíthető.

Tipikus "mindent bele" fogás, ami egy hosszú nap estéjén született meg. Sokszor nem kívánom a húst, ilyenkor hívom segítségül a zöldségeket, amiket tepsiben sütve, általában valamilyen szósszal nyakon öntve szeretek a legjobban.

Mind a paradicsomhoz, mind a brokkolihoz nagyon jól állnak a tejszínes szószok, ráadásul a két zöldség is nagyon jól passzol egymáshoz. Azért, hogy még szaftosabb legyen, a tejszín mellé joghurtot is tettem - tejföllel is lehet helyettesíteni -, így krémesebb és picit sűrűbb lesz a mártás. A fűszerezés ízlés kérdése, ki, mit szeret, de a fokhagymát és a szerecsendiót nem érdemes kihagyni belőle.

A végeredmény egy nagyon ízgazdag, szaftos, picit levecses köret vagy főétel, ha sűrűbbre szeretnétek a szószt, keverjetek a tejszínhez egy darab tojást is, az picit megköti a mártást.

Tepsis zöldségek

sültzöldség2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm brokkoli
  • 250 gramm koktélparadicsom
  • 2 deciliter tejszín
  • 140 gramm natúr joghurt
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
  • 0.5 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 mokkáskanál cayenne-bors
  • 10 dekagramm gouda sajt
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit tisztítsuk meg, szedjük rózsáira, a koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. Tegyük őket egy mélyebb tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tejszínt, a joghurtot és a fűszereket keverjük össze alaposan egy tálban, majd borítsuk a zöldségekre. Egy spatula segítségével forgassuk össze a zöldségeket a szósszal.

A tepsit fedjük le, majd tegyük a zöldségeket a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhulnak. 

Amíg sülnek a zöldségek, reszeljük le a sajtot.

Vegyük ki a tepsit a sütőből, szórjuk a sajtot a zöldségekre, majd fedő nélkül tegyük vissza pirulni kb. 5-10 percre. Mikor a sajt megolvadt és megpirult, készen van.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük