![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors egytepsis fogás: selymes tejszínes szószban sülnek a zöldségek
![sültzöldség](https://kep.index.hu/1/0/3277/32770/327704/32770434_2512004_bc73aeeb657113839dc1c6ce973c8935_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ez a fogás teret ad az improvizációnak: másféle zöldségekből, joghurt helyett tejfölből, még több sajttal vagy anélkül is elkészíthető.
Tipikus "mindent bele" fogás, ami egy hosszú nap estéjén született meg. Sokszor nem kívánom a húst, ilyenkor hívom segítségül a zöldségeket, amiket tepsiben sütve, általában valamilyen szósszal nyakon öntve szeretek a legjobban.
Mind a paradicsomhoz, mind a brokkolihoz nagyon jól állnak a tejszínes szószok, ráadásul a két zöldség is nagyon jól passzol egymáshoz. Azért, hogy még szaftosabb legyen, a tejszín mellé joghurtot is tettem - tejföllel is lehet helyettesíteni -, így krémesebb és picit sűrűbb lesz a mártás. A fűszerezés ízlés kérdése, ki, mit szeret, de a fokhagymát és a szerecsendiót nem érdemes kihagyni belőle.
A végeredmény egy nagyon ízgazdag, szaftos, picit levecses köret vagy főétel, ha sűrűbbre szeretnétek a szószt, keverjetek a tejszínhez egy darab tojást is, az picit megköti a mártást.
Tepsis zöldségek
![sültzöldség2](https://kep.index.hu/1/0/3277/32770/327704/32770444_5ff6ee8c3efdd570f1474cb1a13d9927_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm brokkoli
- 250 gramm koktélparadicsom
- 2 deciliter tejszín
- 140 gramm natúr joghurt
- ízlés szerint só, bors
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 0.5 mokkáskanál szerecsendió
- 1 mokkáskanál cayenne-bors
- 10 dekagramm gouda sajt
Elkészítés:
A brokkolit tisztítsuk meg, szedjük rózsáira, a koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. Tegyük őket egy mélyebb tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást. A zöldségeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, keverjük össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tejszínt, a joghurtot és a fűszereket keverjük össze alaposan egy tálban, majd borítsuk a zöldségekre. Egy spatula segítségével forgassuk össze a zöldségeket a szósszal.
A tepsit fedjük le, majd tegyük a zöldségeket a sütőbe 20-25 percre, míg megpuhulnak.
Amíg sülnek a zöldségek, reszeljük le a sajtot.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, szórjuk a sajtot a zöldségekre, majd fedő nélkül tegyük vissza pirulni kb. 5-10 percre. Mikor a sajt megolvadt és megpirult, készen van.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!