Omlós tésztába csomagolt fűszeres alma - Látványos finomság egyszerűen
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az alma és a fahéj párban járnak, jelen esetben fűszeres szirup koronázza meg a sült gyümölcsöt.
Az ősz legkedvesebb gyümölcse az alma, a pite minden évben kötelező, de a sült és a töltött változata is nagyon népszerű. Most egy kicsit csavartunk a megszokott felálláson, az alma lesz a töltelék, a burok pedig egy nagyon omlós vajas tészta, amit fahéjas sziruppal kell nyakon önteni.
A pitetésztához nagyon hasonló tészta az alapja, csak víz helyett egy kis tejjel kell összegyúrni. Cukor nem kerül bele, ugyanis az almát is meg kell szórni cukorral, illetve a fahéjas-vajas szirup is elég édes lesz.
Az almát úgy kell megpucolni, illetve megszabadítani a magházától, hogy lehetőleg egyben maradjon - a magház helyére vajat kell tölteni, de apróra vágott dióval vagy mandulával is el lehet készíteni.
Ha dekorálni szeretnéd a desszertet, tegyél félre egy kis tésztát, miután kinyújtottad, majd vágj belőle tetszőleges mintákat, például leveleket. Ezeket helyezd a bebugyolált almák tetejére, szépen rá fognak sülni a sütőben.
Tésztába csomagolt sült alma
Hozzávalók 6 darabhoz
Az almához:
- 280 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 150 gramm vaj
- 120 milliliter tej
- 6 darab alma
A sziruphoz:
- 200 gramm cukor
- 250 milliliter víz
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál vaj
A belsejébe:
- vaj
- fahéjas cukor
Elkészítés:
Első lépésként a szirupot kell elkészíteni, ugyanis még ki is kell hűlnie. Tegyük a szirup minden hozzávalóját egy lábasba, majd melegítsük őket össze. Forrástól számítva 2 percig főzzük, míg picit sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre hűlni.
A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, majd robotgép segítségével dolgozzuk össze. Öntsük hozzá a tejet is kisebb adagokban. Gyors mozdulatokkal formázzunk belőle egynemű, rugalmas tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe, míg előkészítjük az almákat.
Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk ki a magházukat. Az almáknak egyben kell maradniuk, ezért egy éles kés segítségével vágjuk körbe a magházat, de ha nem sikerül, el is felezhetjük őket.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Vágjuk fel 6 egyenlő részre a tésztát, majd minden négyzet közepébe tegyünk egy egész almát. (Ha csak felezve sikerült kiszedni a magházat, illesszük össze a feleket, úgy tegyük a tészta közepébe.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az almák közepébe, a magház helyére kanalazzunk vajat, nagyjából annyit, hogy kitöltse a lyukat, majd ízlés szerint szórjuk meg az almákat fahéjas cukorral. Csomagoljuk az almát a tésztába, alaposan nyomkodjuk össze a széleket, jól bugyoláljuk be az almát, hogy ne folyjon majd ki belőle az olvadt vaj.
Tegyük a tésztába csomagolt almákat egy 23x33 centis jénaiba, majd öntsük nyakon őket a sziruppal. Süssük őket 35 percig.
Tálalásnál locsoljuk meg őket a jénaiban maradt sziruppal, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images