Thai tésztaleves kókusztejjel és csirkemellel: tartalmas, melengető fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A koriander és a bazsalikom koronázza meg a fűszeres thai levest, frissebbé teszik az összhatást, a tésztától pedig laktató lesz a végeredmény.
Ha kedveled a thai konyhát és ízeket, imádni fogod ezt a levest: fűszerek közül a curry, a koriander és a gyömbér dominál benne, de a kókusztej és a lime adja meg a karakterét. Igaz, ehhez a leveshez kell egy-két különlegesebb hozzávaló is, egyiket sem nehéz beszerezni: a vörös currypaszta és a halszósz kötelező eleme, ezeket ázsiai üzletekben, esetleg online tudod megvásárolni, viszonylag nagy kiszerelésben árulják őket, úgyhogy sokáig tudod majd használni az ízesítőket.
Ezen kívül korianderre és kókusztejre lesz szükséged, ezeket szinte az összes hipermarketben megtalálhatod. A levesbetét vajpuha csirkemell, kaliforniai paprika és rizstészta, úgyhogy nem csak finom, laktató is a melegítő leves.
Thai tésztaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 750 gramm csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vörös currypaszta
- 1 kis darab gyömbér
- 1.5 liter alaplé
- 1 konzerv kókusztej (400 gramm)
- 250 gramm rizstészta
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 darab zöldhagyma
- 1 csokor koriander
- 0.5 csokor bazsalikom
- 1 darab lime
Elkészítés:
A csirkemellet tisztítsuk meg, vágjuk 2-3 centis kockákra. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra. A gyömbért is pucoljuk meg, majd reszeljük le, kb. 2 teáskanálnyira lesz szükségünk.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Ha kész, tegyük félre.
A vöröshagymát és a paprikát dobjuk a visszamaradt zsiradékra, dinszteljük puhára pár perc alatt, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Fél perc után keverjük bele a currypasztát és a gyömbért, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével és a kókusztejjel. Ha forr a lé, tegyük vissza a csirkemellet, vegyük le a lángot, fedjük le a lábast, majd 10-15 percig főzzük.
Ha letelt az idő, keverjük bele a rizstésztát, a halszószt és a cukrot, addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul, kb. 5 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a karikákra vágott zöldhagymát, az összeaprított zöldfűszereket, ízesítsük lime-lével, illetve sózzuk, borsozzuk.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images