20 perc alatt elkészül a krémes, házi tojáslikőr: narancsvirágvíz bolondítja meg
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Bármely ünnepnapon jól mutat az asztalon a krémes finomság, a tojáslikőr. Tudom, a legegyszerűbb megoldás lemenni a boltba és beszerezni egyet belőle, de miért ne készíthetnénk el otthon?
Csak nyugalom, nem lehetetlen küldetésbe vágsz bele, ráadásul még fél órát sem kell vele vesződnöd. Te leszel az italmester, a vendégeid el lesznek ragadtatva a házi készítésű italtól. Ez nem egy sima tojáslikőr, nem-nem! Egy kis varázslatot is csempészünk bele.
A házi tojáslikőrnek több előnyei is van, az egyik, hogy mutatós üvegben tárolhatod, amit nyugodtan ajándékba is adhatsz, a másik, hogy biztosan finomabb lesz, mint a bolti, ráadásul könnyedén különlegessé teheted. A legtöbb házi készítésű tojáslikőrben a fahéj, rum, vanília, esetleg a szegfűszeg kapja a főszerepet, ebben azonban a narancsvirágvíz lesz a bűvös alapanyag.
Mi az a narancsvirágvíz?
A keleti konyha kincse, egzotikus kuriózum, a fáraók kedvenc ízesítője volt. A marokkói konyha napjainkban is előszeretettel használja. Édességek, sütemények nélkülözhetetlen alapanyaga, bátrabbak még főételbe is belecsempészik. Tojáslikőrben is remekül dominál, egyedivé teszi a jól ismert italt. Budapesten arab és török boltokban szerezhető be. Próbáljátok ki ti is!
Tojáslikőr
Hozzávalók 8 személyre
- 4 darab tojássárgája
- 400 milliliter habtejszín
- 100 milliliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 150 milliliter narancsvirágvíz
- 250 milliliter rum
Elkészítés:
Fogunk egy fémtálat, beleöntjük a tejszínt, a tejet, a tojássárgákat, a cukrot és a vaníliás cukrot. Vízgőz felett folyamatosan kevergetjük addig, amíg besűrűsödik az ital.
Ezután hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a narancsvirágvizet és a rumot. Miután teljesen kihűlt, szép üvegekbe töltjük, hűtőben pár hétig eláll.
Fotó: Getty Images