Ha unod a rántott húst: tojásos bundában sült, omlós, ízletes csirkemell

tojásosbundáshúscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott szelet és a csirkemell két örök kedvenc, gyakori vendég a családok étkezőasztalán, képtelenek vagyunk ráunni, ám néha nem árt egy kis változatosság.

Én is a csirkehúspártiak táborába tartozom, örömmel készítek belőle finom ebédet, a legtöbbször mellfilével dolgozom, különböző raguk és frissensültek népszerű alapanyaga nálam.

A csirkemellből nagyon finom rántott szeletet lehet készíteni, de az olajban sült hús más bundát is kaphat, nem csak zsemlemorzsába forgatva érdemes aranybarnára sütni. Próbáltátok már a tojásos bundát?

A véletlen balesetek nemegyszer okoztak örömet a gasztronómia világában, gondoljunk csak a dobostortára, ami szintén egy malőr eredményeként hódította meg a világot. Nos, a tojásos bundás csirkemell nem fog akkora hírnévre szert tenni, mint a dobostorta, de legalább elmesélhetem, hogy egy véletlen konyhai baleset következményeként született meg - azóta pedig rendszeresen szoktam készíteni.

Tojásos bundában sült hús

Bizonyára sokaknak ismerős a helyzet, amikor elkezdünk nagyban sütni, főzni, majd menet közben jön a felismerés, lemaradt vagy elfogyott a szükséges alapanyag - ez a kellemetlen helyzet még egy olyan egyszerű étel, mint a rántott hús, készítése közben is felmerülhet. Nálam elfogyott a zsemlemorzsa, és erre pont akkor ébredtem rá, mikor a lesózott hússzeleteket készültem panírozni. Mit tehet ilyenkor az ember? Úgy döntöttem, régimódi bundát kap a hús - tojás, liszt, aztán mehet a forró olajba sülni.

Csakhogy elvétettem, először lisztbe és utána tojásba forgattam a húst. Úgy voltam vele, ha már ilyen "ügyes" voltam, próbáljuk ki, milyen lesz az így sült csirkeszelet. El kell hogy mondjam, nagyon finom, omlós és szaftos volt a hús, azóta többször készítettem így. Közben azt is megtudtam, amit én a figyelmetlenségem balesetének könyveltem el, nagyon is létező frissensült, vidéken gyakran szokták így készíteni a húst.

Tojásos bundában sült csirkemell

tojásosbundact

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kilogramm csirkemell
  • 4 darab tojás
  • 2 bögre liszt
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, megmossuk, majd sóval és borssal fűszerezzük a szeleteket mindkét oldalukon. A fűszeres húst tálcára tesszük, hűtőben 1-2 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

A sütéshez előkészítjük a panírt: a lisztet tálba öntjük, a tojásokat felverjük, majd a hússzeletet beleforgatjuk előbb a lisztbe, majd a tojásba. Ahogy a villával kiemeljük, tehetjük is a szeleteket az olajba aranybarnára sülni.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük