
Zsenge tökből készült, ropogósra sült tócsni: filléres, laktató fogás

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Érdemes kipróbálni gyalult tökből is a tócsnit, picit könnyedebb és frissebb, mint a krumplis változat.
A hagyományos tócsni reszelt krumpliból, lisztből és tojásból álló, olajban sült lepény, ami amellett, hogy igen laktató, még olcsó is. Azonban nem csak burgonyából készülhet, szezonban a zsenge tök is szuper választás, gyalulva ugyanúgy működik.
Az alább olvasható recept a lehető legegyszerűbb változat, a tök mellé hagyma, liszt, tojás és fűszerek kerülnek. A töknek jól áll az édeskés íz, ezért érdemes valamilyen édesebb fajta hagymát - lilát vagy fehéret - reszelni mellé, illetve egy pici cukor is mehet bele, de ez csak opcionális.
Töktócsni

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm tök
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 140 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál cukor
- olaj/vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magokat kaparjuk ki belőle, majd gyaluljuk le. A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
A reszelt tököt és hagymát tegyük egy szűrőbe, majd nyomkodjuk ki belőlük a nedvességet, amennyire tudjuk.
Tegyük a zöldségeket egy tálba, majd adjuk hozzájuk a lisztet, tojást, sót, cukrot, keverjük alaposan össze. Nyugodtan meg lehet kóstolni, ízlés szerint még sózni. Hagyjuk a masszát 5 percig állni.
Egy nagy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy éppen elfedje az alját. Amikor már forró az olaj, szaggassunk bele 1-2 evőkanálnyi adagokat a masszából. 3-4 percig süssük őket, majd fordítsuk meg, egy spatula segítségével picit lapítsuk le őket, majd a másik felüket is 3-4 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek.
Szedjük őket papírtörlőre, majd melegen fogyasszuk.
Fotó: Getty Images