Serpenyős zöldségsaláta melegen: laktató, mégsem hizlal
A tésztasalátát ezernyi variációban elkészítheted, ráadásul ebédre vagy vacsorára is tökéletes választás lehet.
Nyáron nincs kedve az embernek a tűzhely mellé állni, mégis jólesne valami laktató fogás, ami kicsit több, mint egy szendvics vagy egy zöldsaláta. Pont erre találták ki a tésztasaláta műfaját, tartalmas, még sincs vele sok munka, és csak a tésztát kell kifőzni, utána le is kapcsolhatod a gázt.
Mint a legtöbb változatban, az alábbi receptben is majonézes öntetet kap a tészta a nyakába, de hogy ne legyen tömény, görög joghurt lágyít az ízén. Hogy picit különlegesebb legyen, egy kevés chiliszósz is került bele, illetve csemegeuborka levével tettem picit frissítőbbé, savanykásabbá. Az ízekben gazdag levet nem érdemes kiönteni, szószokban még fel tudod használni, ráadásul nagyon egészséges is. Ha nincs a hűtődben üveges uborka, használj almaborecetet vagy citromlevet helyette.
A szószba, a tészta mellé sok friss zöldséget keverj, nyugodtan térj el az alább megadottaktól, mehet bele szárzeller, de paradicsom is. Ha pedig nem szempont nálad, hogy húsmentes legyen a fogás, sült csirkemellet vagy tonhalat forgass bele, ahogy mi is tettük.
Főzzük a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel.
Amíg fő a tészta, a szósz hozzávalóit keverjük alaposan össze.
A tonhalat csöpögtessük le. A paprikát mossuk meg, kockázzuk össze. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra.
Egy tálban keverjük össze a saláta hozzávalóit. Öntsük nyakon a dresszinggel, forgassuk egybe. Jól behűtve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
@sobors.hu