Tonhalkrémes melegszendvics sütőben sütve: a retró életérzés
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Gyerekkoromban gyakran volt vacsorára melegszendvics. Az az igazi, sütőben sült, hagyományos, sok sajttal a tetején.
Nem voltam túlzottan jóevő gyerek, sőt, kifejezetten válogatós voltam. Kevés ételt szerettem, ezek közül az egyik a melegszendvics volt. Akkor még nem voltak különféle hiper-szuper szendvicssütők, hanem a sütőben sütöttük meg.
Ezeknek a szendvicseknek az volt a különlegessége, hogy amellett, hogy roppant egyszerűek voltak, a rákent krémeknek csak a fantáziánk szabott határt. Az akkori különlegességek mára már retroízeknek számítanak. Az egyik kedvencem a szardíniás változat volt, amikor vajjal kevertük ki a halat, kis citrommal ízesítettük, megkentük vele a kenyeret, jó vastagon megszórtuk sajttal, és ment be a sütőbe.
Tonhalból vagy szardíniából
A gyerekeim is imádják a melegszendvicset. Nekik a villámgyors, toasteres változatot szoktam készíteni, de egyik este meg akartam nekik mutatni az "apufélét". A szardíniát kicsit intenzívnek éreztem, így egy tonhalkrémes változatot készítettem, de a sok sajtot nem hagytam le a tetejéről. Én a legjobban zsemléből szeretem, de természetesen lehet kifliből vagy kenyérből is készíteni.
Tonhalkrémes melegszendvics
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab zsemle vagy kifli
- 1 doboz tonhalkonzerv
- 1 evőkanál majonéz vagy vaj
- 1 teáskanál citrom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab lilahagyma
- ízlés szerint kemény sajt
Elkészítés:
A tonhalkonzervről öntsük le az olajat, keverjük össze majonézzel vagy vajjal, egy kevés citrommal, egy kevés apróra vágott lilahagymával, amíg kenhető állagot nem kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Kenjük a krémet vastagon a zsemlékre, majd szórjuk meg őket reszelt sajttal, és tegyük a sütőbe. Addig süssük, amíg a sajt megpirul a zsemle tetején.
Fotó: Getty Images