Puha, foszlós túró rudi csiga – A kakaós tésztát krémes túró borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A túró rudit minden korosztály szereti, a klasszikus édesség nem csak a gyerekek kedvence.
Roppanós csokimázba forgatott édes túró - a túró rudi népszerűsége töretlen. Az eredeti receptet már rengetegszer módosították, ma már sokféle ízesített változatban is létezik ez az édesség. A külseje lehet ét- vagy tejcsoki, de már joghurtos bevonóval is készítik.
A túró rudit elkészítheted házilag is, természetesen azzal ízesítheted, amivel csak szeretnéd. A túró és a csoki kettőse sok édességet megihletett: süthetsz túró rudi tortát vagy csokis-túrós piskótatekercset is. A reggeli nagy kedvencet, az édes töltött csigát is elkészítheted túró rudis ízben, a tészta kakaós, a tölteléket pedig édes túrókrém és csokireszelék alkotja.
Túró rudi csiga
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 250 gramm liszt
- 50 milliliter tej (langyos)
- 3 evőkanál cukor
- 15 gramm élesztő
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 darab tojássárgája
- 170 gramm joghurt (natúr)
Töltelék:
- 250 gramm túró
- 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 gramm étcsokoládé
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjünk egy kevés cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és várjuk meg, amíg felfut.
A lisztet tegyük egy tálba, keverjük hozzá a maradék cukrot, a kakaóport, a tojássárgáját, öntsük bele az élesztős tejet, majd miközben a joghurtot tesszük hozzá, kezdjük el gyúrni a tésztát. A szokásosnál lágyabb tésztát kell kapni, annyi joghurtot tegyünk bele, hogy ne ragadjon túlságosan, lehessen dagasztani. Ha jól összegyúrtuk, takarjuk le, majd hagyjuk kelni körülbelül 40 percig.
Készítsük el a tölteléket. A túrót keverjük össze a tejföllel, a vaníliás cukorral és a cukorral.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki 5 milliméter vastag téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a hosszanti oldalain hagyjunk körülbelül 0,5-1 centiméteres, töltelék nélküli sávot. Reszeljük rá a csokit a töltelékre. A hosszanti oldalától indulva tekerjük fel jó szorosan a tésztát, majd egy éles kés segítségével vágjuk 2,5 centis szeletekre. Fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, de ne túl közel egymáshoz. Hagyjuk még 10 percet kelni őket.
Süssük 15 percig a csigákat.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors