Elképesztően finom Túrórudi torta: a puha kakaós piskótán túrókrém terül el
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Magyarország kedvenc túrós édessége bőséges töltelékkel, tortaformában kerül az asztalra.
A túrórudi nagy kedvenc, hazánkban mindenki szereti. A finomság többféle süti formájában is elkészülhet, az én egyik kedvencem a túrórudi torta, amely első hallásra pepecselősnek, nehéznek tűnhet. Való igaz, hogy a túrórudi tortának is több receptje létezik, van, amelyik nehezebb, de egészen egyszerű változatot is lehet találni.
Én most utóbbinál maradtam, puha kakaós piskótát készítettem, erre került a túrós krém, amelynek a tetejére kakaót szoktam szórni, de csokimáz is mehet rá. A krémet reszelt citrom héjával és levével lehet gazdagítani, de sima mazsolát vagy csokiba mártott mazsolát is bele lehet forgatni, sőt, még gesztenyemasszát is: a túrórudinak is vannak ízesített fajtái, így a krémmel is lehet játszani, ízlés szerint alakítani.
Túrórudi torta
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 2 darab tojás
- 6 dekagramm cukor
- 6 dekagramm finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
- vaj a forma kikenéséhez
Töltelék:
- 50 dekagramm tehéntúró
- 25 dekagramm cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 milliliter habtejszín
- 2 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál zselatin
- 1 deciliter víz
- kakaó a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral keverjük habosra.
A lisztet a kakaóval és a sütőporral keverjük egybe, majd óvatosan a kikevert tojással forgassuk egybe.
A tortaformát (24 centiméter átmérőjű) kenjük ki vajjal, utána simítsuk bele a masszát. 180 fokosra előmelegített sütőben 8-15 perc alatt süssük meg.
A zselatint 1 deciliter vízzel keverjük el, kis láng felett keverjük addig, míg a zselatin feloldódik.
A túrót keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, tejföllel és a zselatinos vízzel, miután alaposan egybekevertük, a habtejszínnel is forgassuk egybe.
A krémet kenjük rá a kihűlt tésztára, majd szórjuk meg kakaóval és tegyük hűtőbe egy estére (8-12 órára), másnap szeletelhetjük is.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors