Szereted a túró rudit? Akkor ezt a sütit imádni fogod!
Túrós-csokis piskótatekercs recept
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
A piskótát megsütni közel sem akkora macera, mint gondolnánk, a túrókrém fanyar, nem túl édes, a csokoládé pedig tökéletesen megkoronázza az egészet. A gigantikus túró rudi láványa mindent visz!
Ha valami nagyon szeretnél virítani a hétvégén, máris elkezdhetsz barátkozni ennek a túrós-piskótás tekercsnek a gondolatával. Pont úgy néz ki, mint egy gigantikus túró rudi, szóval lehet, hogy nem is érdemes előre felszeletelni, hanem egyben kell mutogatni, mint egy jól sikerült tortát, vagy kalácsot, majd pedig gondosan besöpörni az elismeréseket.
Kép forrása: katucikonyha
Az eredmény viszont sokkal, de sokkal jobb, mint a túró rudi, szóval garantáltan imádni fogja mindenki. Igaz, munka van vele bőven: háromszor kell nekiállni, először amikor a piskótát készítjük el, másodszor amikor a tölteléket, harmadszor pedig amikor a mázat. Cserében viszont megtanulhatjuk a tökéletes tekercskészítés technikáját, szóval máris megérte.
Így készül piskótatekercs
A piskótatekercshez először egy lapos piskótalapot kell sütni, majd a sütőpapír lehúzása után, egy konyharuha segítségével, még melegen fel kell tekerni. Amíg kihűl, megszokja a helyzetet, és nem fog törni, amikor már élesben, a krémmel együtt tekerjük. Próbáld ki te is!
Túró rudi tekercs
Hozzávalók 12 adaghoz
- 4 darab tojás
- 8 dekagramm porcukor
- 5 dekagramm liszt
- 3 dekagramm cukrozatlan kakaópor
- 15 dekagramm mascarpone
- 15 dekagramm túró
- 1 deciliter hideg habtejszín
- 5 dekagramm porcukor
- 1 darab kezeletlen citrom héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dekagramm étcsokoládé
- 2.5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A sárgáját a maradék porcukorral és a vaníliával szintén szép habosra verjük.
Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a kakaóval vegyített lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük.
Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tiszta konyharuhába csavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük a tejszínt.
A mascarponét kikeverjük a túróval, a maradék porcukorral, a finomra reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
A kihűlt piskótát kitekerjük, elsimítjuk rajta a krémet, végül visszagöngyölítjük.
A tekercset lecsurgatjuk a vaj és a csokoládé összeolvasztott elegyével.